Legyek, vagy ne legyek? – avagy: testfestéssel a csípések ellen

A csíkos testfestés megvédi az afrikai és ausztrál bennszülötteket a vérszívó bögölyöktől – számolt be kutatásuk eredményéről Horváth Gábor és kutatócsoportja (ELTE TTK Biológiai Intézet, Biológiai Szakmódszertani Csoport és Fizikai Intézet, Biológiai Fizika Tanszék) a brit Royal Society Open Science c. folyóiratban, Stripted bodypainting protects against horseflies címmel. A kutatásban magyarországi terepkísérletek is fontos szerepet játszottak voltak.

A kutatáshoz mindössze három műanyag próbababához volt szükségük. Az egyik bábu világos drapp színű volt, a másik sötétbarna, a harmadik pedig sötétbarna alapon, az afrikai testfestésre jellemző fehér csíkokkal lett ellátva. Mindhárom bábu felületét átlátszó, színtelen és szagtalan ragasztóval kentékbe, a kutatók pedig kétnaponta számolták meg a ragadós bábuk által csapdába ejtett böglyöket. A kísérlet végén kiderült, hogy az egyöntetűen barna bábu jóval több böglyöt vonzott, mint a drapp, valamint, hogy a fehér csíkos bábu volt a legkevésbé vonzó a böglyök számára. Azonban nem mindegy, hogy milyenek a csíkok, ugyanis minél vékonyabbak és sűrűbbek, annál jobban taszítják a böglyöket.

Legnagyobb arányban azonban nem minket, embereket támadnak ezen vérszívó legyek. Gondoljunk csak nyáron a lovakra és szarvasmarhákra, akiket intenzív bögölytámadás érhet. Nehéz a bögöly ellen védekezni, csípésük fájdalmas, és csak egyetlen állat van, amely természetes adottságai miatt meg tud tőlük menekülni, mégpedig a zebra. A zebra bögölytaszító fekete-fehér csíkos mintázatát utánozva szokás egyre több helyen alkalmazni zebramintás lótakarókat.

A kutatás másik célja az volt, hogy megállapítsák, hogy a böglyök választását befolyásolja-e, hogy a bábu álló vagy fekvő helyzetű. Kiderült, hogy míg a fekvő sötétbarna bábu vizet kereső hím és nőstény böglyöket is vonzott, addig az álló bábu csak vért szívni akaró nőstényeket.

Az afrikai és ausztrál törzsek testfestése elsősorban nem bögölytaszító szerepet játszik, hanem például a törzsi hovatartozás vagy az érzelemkifejezés jele. Mindazonáltal e testfestés a betegségek elleni védekezésben is fontos szerepet tölt be, hiszen a böglyök távol tartása nemcsak a csípéseik elleni védelemben fontos, hanem az általuk terjesztett kórokozók miatti betegségek elkerülése érdekében is. A csíkos testfestés áldásos hatása nemcsak a vizesebb, bögölylárvák által kedvelt területeken mutatkozik, hanem szárazabb, sivatagos területeken is, mivel a cecelegyek ellen szintén védelmet nyújt a csíkos mintázat, mely legyek nőstényei és hímjei egyaránt vérszívók, s így súlyos betegségek, például az álomkór kórokozóit terjesztik.

Horváth Gábor kutatócsoportjának köszönhetően már tudjuk, hogy ha egy bögölymentes napot szeretnénk eltölteni nyáron egy vizes helyen, akkor húzzunk csíkos pólót és nadrágot, vagy – fessük magunkat csíkosra.

A kutatásról való beszámoló hamarosan magyarul is megjelenik a Természet Világa című folyóiratban.

Kristyán Fanni

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.