SZER56: Három hétig újra szól az 1956-os Szabad Európa Rádió 4.89/5 (38)

(Kép: Nagy Gyula/Fortepan – rádióhallgatás egy pincében 1956)

Köszönjük a figyelmet, a három hetes közvetítés véget ért!

2019. október 19 és november 12 között online médialejátszónk időgépként 1956-ból veheti a Szabad Európa Rádió műsorát. Az annak idején rövidhullámon külföldi adókon keresztül közvetített adás most online lesz hallható napi 24 órában, minden műsor pontosan akkor, amikor – 63 évvel ezelőtt – elhangzott. A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet.

Az “ismétlés” kiterjed a forradalom előtti négy napra is. Ez az egyetlen fennmaradt adásfolyam-felvétel, mely az 1950-es évek “hétkönapi” műsorait megőrizte. Az október 19-21-i műsorokat a nagyközönség most először hallhatja. A műsorok között a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és még vetélkedő is szerepel.

A Szabad Európa magyar adásának 1956-os műsorait az átjátszóállomásokon rögzítették és fennmaradásuk annak köszönhető, hogy a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről és ehhez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket. A vizsgálat lezárulta után egy pincében maradtak évtizedekig, míg a lappangó, 60 szalagból álló anyagot a 90-es években felfedezték, átjátszották kazettára, majd digitalizálták. Az Első Pesti Egyetemi Rádió “SZER56” hangemlékezeti projektje keretében ezeket a kalandos sorsú hangfelvételeket hallhatjuk – ki először, ki másodszor.

Az “élő” október 19 és november 12 között szól, ezek a napok maradtak meg szalagon.

Három csatornán közvetítünk: az EPER97 online streamjében, mely internetes/wifi-rádiókkal hallgatható, egy dedikált streamen (link alább) és a Youtube-on.

Mivel az egyetemről közvetítünk, előfordulhat, hogy ha a stúdióban áramszünet vagy internet kiesés van, az adás nem szól.

Kép: Gring Mária bemondónő

Kalauz a Szabad Európa hallgatásához (tulajdonképpen mi is hallható itt?)

  • A Szabad Európa Rádió (Radio Free Europe) magyar osztályának adásait a rádió müncheni stúdiójából sugározták, amerikai kormányzati költségvetésből, és ott élő (emigrált) magyarok készítették. A Magyarországon akkor sugárzó rádió a Kossuth Rádió volt, ennek adásai itt nem hallhatóak. A budapesti Kossuth Rádió október 30-ig az eseményekre ellenforradalomként tekintett, ez október 30-án élesen megváltozott, amikortól Szabad Kossuth Rádió néven sugárzott tovább.
  • A forradalom idején a magyarok kb. 90%-a rendszeresen hallgatott külföldi rádiókat, kb. 70-80%-uk a Szabad Európát, mások az Amerika Hangja vagy a BBC magyar adásait.
  • A Szabad Európát már 1956-ban meggyanusították, hogy a magyar forradalmárokban azt a reményt keltette, hogy nyugatról katonai segítséget fognak kapni. Ezért a német külügyminisztérium, a CIA, az ENSZ és a Szabad Európa maga is vizsgálatot indított, amihez bekérették a rádió archivált hanganyagát, amit az átjátszó adóknál levő speciális szalagos magnóra rögzítettek (az adásokat több sávon szimultán rögzítették, majd pár hét után törölték – ezek a felvételek hallhatóak most az EPER97 adásában). Ezek a vizsgálatok megállapították, hogy a Szabad Európa általában (egyes adásokat leszámítva) nem keltett hiú reményeket a magyarországi hallgatókban, és nem tehető felelőssé a forradalom kirobbantásában. Ugyanakkor az SzER adásaiban azt a képzetet keltette, hogy a forradalmárok követeléseivel azonosítja magát és katonai-taktikai tanácsokat adott a forradalmároknak. Az ENSZ vizsgálálata szerint a SzER igenis azt sugallhatta, hogy katonai segítség fog érkezni.
    A levert forradalom után ilyen leveleket kapott a rádió Reflektor c. kommentárműsorának szerkesztője: ” Kedves Uram! Ön ma egy éve, 1956. október 28-án azt mondotta Reflektorában, hogy ifjaink, ne tegyétek le a fegyvert! Az én fiam 21 éves volt, leendõ orvos, szintén nem tette le. Most jövök a sírjától. Errõl mit gondol, tisztelt Uram? ” (forrás)
  • Újabb tanulmányok már egyértelműen azt állapítják meg, hogy a Szabad Európa újságírói túlmentek az – elvárt – objektív újságírás szakmai normáin és egyértelmű állásfoglalásukkal, véleményük hangoztatásával, az események egyoldalú értelmezésével és bemutatásával befolyásol(hat)ták a forradalomban részt vevőket, azaz közvetve beavatkoztak az eseményekbe. Erre újságíróként csak akkor lett volna erkölcsi alapjuk, ha magyarországi belföldi újságírók és nem külföldi szemlélők lettek volna.
  • A SZER-rel szembeni kritika szerint Nagy Imre kitartó kritizálása gyengítette az 56-os kormányt, ezáltal is hozzájárulva a forradalom összeomlásához.
  • A rádió azért nem tette egyértelművé, hogy nem lesz nyugati segítség, mert a nyugati országok maguk sem jelentették ezt egyértelműek ki, itt tehát a rádiónak ebben nincs felelőssége. Azonban tudniuk kellett, hogy a nyugati segítségről szóló beszámolóik milyen módon fognak lecsapódni a hallgatókban, akik a “Szabad Magyarország Hangját” azonosíthaták a “szabad világ” (a nyugat) politikusainak közvetlen szócsövével.
Rádióhallhatás 1956-ban egy pincében. Fotó: Nagy Gyula (Fortepan)

Egyéb tudnivalók

  • Adásidő reggel 6-tól kb. éjfélig, de ehhez járulhat éjszakai különprogram is.
  • A nap során sok az ismétlés
  • 1956-ban 2019-hez képes a hét napjai egy nappal el voltak csúszva, azaz most hétfőn vasárnapi adásmenet megy azonos dátumú napon.
  • A most hallható felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára őrzi, a Kossuth rádió anyagával együtt. A felvételek évtizedekig a német szövetségi levéltár koblenzi archívumában lappangtak (innen a felvételek egyik elnevezése: a koblenz-felvételek).
  • A felvételek az október 19 és november 13 közötti időszakot ölelik át. Ebből az október 22 és november 12 időszak anyagairól szó szerinti átiratot készített az OSZK, amit weboldalukon publikáltak is.
  • A sok sávos felvételen a Szabad Európa más kelet-európai adásai is megőrződtek. Ezeket az adott országban (lengyel) digitalizálták– (román) digitalizálják.

Kép: részlet a CIA vizsgálatának anyagából.

RFE/EPER/OSZK

Radio Free Europe/Radio Liberty content, including but not limited to recordings of broadcasts, program scripts, graphic and video content and web-based content, is protected by U.S. and international copyright laws. Used with the permission of RFE/RL, Inc., 1201 Connecticut Ave NW, Washington, DC 20036, USA. www.rferl.org

About Post Author

5 thoughts on “SZER56: Három hétig újra szól az 1956-os Szabad Európa Rádió

  1. Csak halk sistergés ma délutántól…mi a baj?
    Nagyon jó egyébként.
    Üdv.

    1. Csak volt egy másfél óra, amikorról nem volt meg a felvétel. Most már újra megy.

  2. Megrendítő erejű időutazás, amit lehetővé tettetek számunkra, egy igazi “időgép”, köszönöm!

    Nagybátyám annak idején a Tűzoltó utcában harcolt, perében ő volt az első a vádlottak sorában, akit már nem ítéltek halálra, “mindössze” 13 évet kellett börtönben sínylődnie a Kádár-rendszerben. Sajnos ő nem sokat mesélt az eseményekről, de így – a korabeli rádióadásokat hallgatva – beleérezhettem a korabeli hangulatba és jobban megérthetem őt is, mint akkor “pesti srácot”.

    Sajnálom, hogy holnap véget ér az anyag, elérhetővé teszitek valahol, esetleg részletekben való hallgatásra vagy letöltésre?

    Még egyszer nagyon köszönöm, bizonyára rengeteg munkát fektettetek abba, hogy átélhessük az akkori eseményeket, hangulatokat!

    További sok sikert kívánok munkátokhoz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.