SZER56: Három hétig újra szól az 1956-os Szabad Európa Rádió 5/5 (36)

(Kép: Nagy Gyula/Fortepan – rádióhallgatás egy pincében 1956)

Köszönjük a figyelmet, a három hetes közvetítés véget ért!

2019. október 19 és november 12 között online médialejátszónk időgépként 1956-ból veheti a Szabad Európa Rádió műsorát. Az annak idején rövidhullámon külföldi adókon keresztül közvetített adás most online lesz hallható napi 24 órában, minden műsor pontosan akkor, amikor – 63 évvel ezelőtt – elhangzott. A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet.

Az “ismétlés” kiterjed a forradalom előtti négy napra is. Ez az egyetlen fennmaradt adásfolyam-felvétel, mely az 1950-es évek “hétkönapi” műsorait megőrizte. Az október 19-21-i műsorokat a nagyközönség most először hallhatja. A műsorok között a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és még vetélkedő is szerepel.

A Szabad Európa magyar adásának 1956-os műsorait az átjátszóállomásokon rögzítették és fennmaradásuk annak köszönhető, hogy a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről és ehhez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket. A vizsgálat lezárulta után egy pincében maradtak évtizedekig, míg a lappangó, 60 szalagból álló anyagot a 90-es években felfedezték, átjátszották kazettára, majd digitalizálták. Az Első Pesti Egyetemi Rádió “SZER56” hangemlékezeti projektje keretében ezeket a kalandos sorsú hangfelvételeket hallhatjuk – ki először, ki másodszor.

Az “élő” október 19 és november 12 között szól, ezek a napok maradtak meg szalagon.

Három csatornán közvetítünk: az EPER97 online streamjében, mely internetes/wifi-rádiókkal hallgatható, egy dedikált streamen (link alább) és a Youtube-on.

Mivel az egyetemről közvetítünk, előfordulhat, hogy ha a stúdióban áramszünet vagy internet kiesés van, az adás nem szól.

Kép: Gring Mária bemondónő

Kalauz a Szabad Európa hallgatásához (tulajdonképpen mi is hallható itt?)

 • A Szabad Európa Rádió (Radio Free Europe) magyar osztályának adásait a rádió müncheni stúdiójából sugározták, amerikai kormányzati költségvetésből, és ott élő (emigrált) magyarok készítették. A Magyarországon akkor sugárzó rádió a Kossuth Rádió volt, ennek adásai itt nem hallhatóak. A budapesti Kossuth Rádió október 30-ig az eseményekre ellenforradalomként tekintett, ez október 30-án élesen megváltozott, amikortól Szabad Kossuth Rádió néven sugárzott tovább.
 • A forradalom idején a magyarok kb. 90%-a rendszeresen hallgatott külföldi rádiókat, kb. 70-80%-uk a Szabad Európát, mások az Amerika Hangja vagy a BBC magyar adásait.
 • A Szabad Európát már 1956-ban meggyanusították, hogy a magyar forradalmárokban azt a reményt keltette, hogy nyugatról katonai segítséget fognak kapni. Ezért a német külügyminisztérium, a CIA, az ENSZ és a Szabad Európa maga is vizsgálatot indított, amihez bekérették a rádió archivált hanganyagát, amit az átjátszó adóknál levő speciális szalagos magnóra rögzítettek (az adásokat több sávon szimultán rögzítették, majd pár hét után törölték – ezek a felvételek hallhatóak most az EPER97 adásában). Ezek a vizsgálatok megállapították, hogy a Szabad Európa általában (egyes adásokat leszámítva) nem keltett hiú reményeket a magyarországi hallgatókban, és nem tehető felelőssé a forradalom kirobbantásában. Ugyanakkor az SzER adásaiban azt a képzetet keltette, hogy a forradalmárok követeléseivel azonosítja magát és katonai-taktikai tanácsokat adott a forradalmároknak. Az ENSZ vizsgálálata szerint a SzER igenis azt sugallhatta, hogy katonai segítség fog érkezni.
  A levert forradalom után ilyen leveleket kapott a rádió Reflektor c. kommentárműsorának szerkesztője: ” Kedves Uram! Ön ma egy éve, 1956. október 28-án azt mondotta Reflektorában, hogy ifjaink, ne tegyétek le a fegyvert! Az én fiam 21 éves volt, leendõ orvos, szintén nem tette le. Most jövök a sírjától. Errõl mit gondol, tisztelt Uram? ” (forrás)
 • Újabb tanulmányok már egyértelműen azt állapítják meg, hogy a Szabad Európa újságírói túlmentek az – elvárt – objektív újságírás szakmai normáin és egyértelmű állásfoglalásukkal, véleményük hangoztatásával, az események egyoldalú értelmezésével és bemutatásával befolyásol(hat)ták a forradalomban részt vevőket, azaz közvetve beavatkoztak az eseményekbe. Erre újságíróként csak akkor lett volna erkölcsi alapjuk, ha magyarországi belföldi újságírók és nem külföldi szemlélők lettek volna.
 • A SZER-rel szembeni kritika szerint Nagy Imre kitartó kritizálása gyengítette az 56-os kormányt, ezáltal is hozzájárulva a forradalom összeomlásához.
 • A rádió azért nem tette egyértelművé, hogy nem lesz nyugati segítség, mert a nyugati országok maguk sem jelentették ezt egyértelműek ki, itt tehát a rádiónak ebben nincs felelőssége. Azonban tudniuk kellett, hogy a nyugati segítségről szóló beszámolóik milyen módon fognak lecsapódni a hallgatókban, akik a “Szabad Magyarország Hangját” azonosíthaták a “szabad világ” (a nyugat) politikusainak közvetlen szócsövével.
Rádióhallhatás 1956-ban egy pincében. Fotó: Nagy Gyula (Fortepan)

Egyéb tudnivalók

 • Adásidő reggel 6-tól kb. éjfélig, de ehhez járulhat éjszakai különprogram is.
 • A nap során sok az ismétlés
 • 1956-ban 2019-hez képes a hét napjai egy nappal el voltak csúszva, azaz most hétfőn vasárnapi adásmenet megy azonos dátumú napon.
 • A most hallható felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára őrzi, a Kossuth rádió anyagával együtt. A felvételek évtizedekig a német szövetségi levéltár koblenzi archívumában lappangtak (innen a felvételek egyik elnevezése: a koblenz-felvételek).
 • A felvételek az október 19 és november 13 közötti időszakot ölelik át. Ebből az október 22 és november 12 időszak anyagairól szó szerinti átiratot készített az OSZK, amit weboldalukon publikáltak is.
 • A sok sávos felvételen a Szabad Európa más kelet-európai adásai is megőrződtek. Ezeket az adott országban (lengyel) digitalizálták– (román) digitalizálják.

Kép: részlet a CIA vizsgálatának anyagából.

RFE/EPER/OSZK

Radio Free Europe/Radio Liberty content, including but not limited to recordings of broadcasts, program scripts, graphic and video content and web-based content, is protected by U.S. and international copyright laws. Used with the permission of RFE/RL, Inc., 1201 Connecticut Ave NW, Washington, DC 20036, USA. www.rferl.org

Szerinted milyen volt? (Ha a hangot nem találod itt, keresd a Hangtárban!)

3 thoughts on “SZER56: Három hétig újra szól az 1956-os Szabad Európa Rádió

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.