Mi leszel ha nagy leszel? – #01 Pályaválasztás, nehézségek, kihívások és siker

Mi leszel ha nagy leszel? – kaptuk már meg sokszor vagy már tettük mi is fel a kérdést. Másoknak vagy magunknak. Elsősorban talán ezért – a kíváncsiságon túl – mert az úgynevezett felnőtt életnek a szakma, a munka, a foglalkozás elidegeníthetetlen és meghatározó része. Számos rítus, szokás tartozik hozzá. Egy nagyon fontos és elkerülhetetlen váltás és átalakulás, amelyen mindannyian átmegyünk.

Ezt a minisorozatunkat azért készítjük, hogy segítsük megérteni ezt az átmenetet, hasznos tanácsokat kérjünk és új szemléletet adjunk, személyes történetekkel és szakértői segítséggel.

A fiatalok boldogulásával, útkeresésével mára egyre többet foglalkoznak, mert érdemes és szükségszerű is vele foglalkozni, különösen a COVID világjárvány után. Ha kissé korábbra tekintünk, egy kiváló szakmai tanulmánykötet jelent meg 2007-ben a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület gondozásában. A kötet címe: Felsőoktatásban tanuló fiatalok problémái, útkeresése, pályafejlődése a 21. század kezdetén Magyarországon.

Ebben Lukács Fruzsina kiemeli, hogy négy fajta pályaválasztási bizonytalanság csoportba taroznak a fiatalok: döntésképesek, irányt keresők, szorongó választók és krónikusan bizonytalanok. Utóbbi kettőbe többen tartoznak, mint az első kettőbe.

Ugyanebben a kötetben Horváth Tünde a kapunyitási pánikkal foglalkozik a felsőoktatásban, amely kapcsán azt látjuk, hogy a pánik fő tünetei között a nagyfokú bizonytalanság, nyugtalanság, téves elvárások és a stressz találhatóak. Kiemeli még, hogy a bizonytalanság és stressz szintje magas az egyetemi évek kezdetekor, majd csökken, de a tanulmányok befejezéséhez közeledve újra megnő. Következik ez abból, hogy friss egyetemistaként számos kihívás és bizonytalanság éri a diákokat, a végzéshez közel pedig fokozottabb stresszt élnek át a saját és a társadalmi elvárások nyomása, a konkrét munkaerő piaci ismeretek hiánya és a nagyobb fokú idealizmus miatt.

Ám mi a helyzet az általános iskolások kapcsán? Hiszen az egyetem előszobája a középiskola és gimnázium, akik viszont nem szeretnének a felsőoktatásban tanulni, ők hogy tervezik a jövőt?

2021-ben több, mint kilencezer ballagó diákot kérdeztek meg egy kutatásban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából. A válaszok a következőek lettek: a tanulók nagy része szakmaszerző iskolával tervez: szakgimnáziumban, technikumban és szakképző intézményben összesen 54% akar tanulni.
Gimnáziumban közel 36 százaléknyian szeretnék folytatni a tanulmányaikat, 9 % nem tudta a választ és csupán fél százalék nem akart középfokú intézményben továbbtanulni.

A kutatásban megkérdezték még, hogy milyen tevékenységeket szeretnének a diákok végezni a jövőben: 26% sporttal, 24% gépjárművekkel és kreatív-művészeti munkákkal, 23% informatikával és ugyanennyien gasztronómiával szeretnének foglalkozni.

Mi is utána járunk a pályaválasztás és a hozzá kapcsolódó mentális és praktikus kérdéseknek. Tartsatok velünk!

Letölthető és meghallgatható a Hangtárunkból:

Köszönjük a figyelmeteket, ha tetszett a műsort akkor küldjétek el barátaitoknak, ha pedig nem, írjátok meg nekünk üzenetben.

Ha pedig még nem követtek minket a közösségi média és streaming platformokon, tegyétek meg, mert hamarosan újabb epizódokkal jelentkezünk.

Közreműködtek:
Kassa Gabriella tanácsadó szakpszichológus, tréner – ELTE Karrierközpont
Petra
Grace
Levi

A műsor a PERSPECTIVES nevű Európai Unió által támogatott programban készül.

This content was published as part of PERSPECTIVES – the new label for independent, constructive and multi-perspective journalism. PERSPECTIVES is co-financed by the EU and implemented by a transnational editorial network from Central-Eastern Europe under the leadership of Goethe-Institut. Find out more about PERSPECTIVES: goethe.de/perspectives_eu.
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are, however, those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Commission. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible.

A projektben, nemzetközi partnereink által készített tartalmakat itt találjátok.



About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.