„Valaki inkább meghal, minthogy online tartson órát” – Koronakrónika 1. rész 5/5 (4)

A tantermen kívüli digitális munkarend utáni idők első napjáról

Péntek 13-án, elmondatott, hogy új oktatási munkarend lép életbe március 16-án, hétfőn. Ezt “tantermen kívüli digitális munkarendnek” nevezte Magyarország miniszterelnöke, annak bevezetése előtt alig 60 órával. A bejelentés – talán stílszerűen- egy élő facebook közvetítésben hangzott el és talán legalább olyan vegyes érzelmeket és kíváncsiságot ébresztett a diákokban, szülőkben és tanárokban, mintha csak intelligens életet találtunk volna a Marson.

Történelmi pillanat volt március 16-a hétfő, nem csak azért, mert elmaradtak március idusán a forradalmi megemlékezések és pártbeszédek. Legfőképpen azért, mert kevesen tudták, hogy mi fog történni amikor belépünk a tantermen kívüli digitális munkarend korába. Mi sem tudtuk, és mivel még az egyetemen előrehozott tavaszi szünet van, hogy felkészülhessünk mi is az új munkarend korába lépésre, megkérdeztünk kis- és nagyiskolásokat, szülőket és egy pedagógust is, hogy ők mit tudnak vagy mit gondolnak, mit tapasztaltak eddig.

Meghallgatható a Mixcloud csatornánkon:

Hangtárunkból letölthető:

Tartalom:

Először Hargitai Henrik egy hangképes összeállítása hangzik el, amelyben a friss hírek vegyülnek némi papagáj csippanással, könyökpuszival és a reggel kilenckor kezdődő online iskola izgalmaival. Érdemes úgy hallgatni, mintha egy nap megismételhetetlen hangulat akkordjai lennének: a szétesett renddé, vagy a káoszból lassan alakuló renddé – végtére is, mindegy.

*

Jámbor Bálint egy olyan diákot kérdezett, aki alig néhány hónapja kezdte a gimnáziumot. Ebben röviden megtudhatjuk: hogyan indult a távoktatás, van-e szükséges eszköz otthon és miért gagyi az M5, amely nemrégiben változott iskola televízióvá.

*

Varga Kata egy kilencedikes és egy érettségi előtt álló vidéki gimnazista diákot kérdezett friss távoktatási tapasztalataikról és a vírus megelőzési óvintézkedéseikről.

*

Polgár Zoltán egy kisiskolás fiatalembert kérdezett meg a “tanórái” után, amelyek most különös, de nem meglepő módon otthon történtek meg vele, családi körben, mert a szülei tudtak otthon dolgozni. Megtudjuk még, hogy mi volt az ebéd, és mivel lazít a fiatalember egy ilyen nehéz nap után.

*

A nemi és korcsoporti változatosságot szem előtt tartva, Jamriskó Tamás egy olyan szakgimnazistát, Bettit kérdezett, akinek tanulmányaiban jelentős szerepe van a gyakorlati oktatásnak is.

*

Eszteréknek egy pilisvörösvári iskolából evakuálniuk kell a lányuk tanfelszerelését egy időablakban és kérdőívet is kaptak arról, hogy milyen tanuláshoz szükséges digitális eszközeik vannak otthon.

*

Eszterék lánya, Bogi pedig arról mesélt nekünk, hogy milyen volt az e-mailes távoktatás főpróbája, mennyi órájuk lesz és bejelentkeznek-e az első órára.

*

Végül Darnai Istvánt, magyar-történelem szakos pedagógust és osztályfőnököt kérdeztük pánikról, elvárásokról, számonkérésről és arról, hogy ő milyen heuréka megoldással segíti a diákjait.

*

Összeállításunk itt nem ér véget, mert az egyetemistákkal is történt ez-az. Andi élménymonológjából máris kiderül, hogy pénteken még egyetemre járt, ma meg már nem. Ráadásul a belvárostól sem fél – bár Zugló és Belpest tengelyen szerzett tapasztalatainak megosztásából itt-ott kitűnik egy még csendesen bontakozó Mad Max világ.

*

Rack László egy olyan srácot kérdezett, aki ütőhangszerek szakszerű használatát oktatja, de most rá lesz kényszerülve arra, hogy online tegye ezt. De vajon miként oldja meg? 

*

Végül pedig Dósa Judit a berlini helyzetről beszél nekünk, ahol jelenleg Erasmus hallgatóként van. Ő még kinn marad és maradhat, de több külföldi hallgatónak már nem ennyire könnyű, viszont igazán jó digitális közösséget kezdenek kialakítani. A mindennapi küzdelmek mellett még Judit mesél nekünk önkéntes karanténról, pánikrohamról, magányról, lerabolt élelmiszerboltokról és biztonságról is.
Ő fejlődési lehetőségként tekint a válságra.

Köszönjük a figyelmeteket, vigyázzatok magatokra, legyetek jók és zárkózzatok be ha tudtok, ne higgyetek az álhíreknek és akinek szüksége van rá, keressen jó recepteket, hogy mit lehet készíteni lisztből, cukorból, száraztésztából és ásványvízből – de küldje el nekünk is.

A műsort készítették:
Dósa Judit
Hargitai Henrik
Jámbor Bálint
Őri Soma
Polgár Zoltán
Rack László
Szűcs Andrea
Varga Kata

A műsort konferálta és szerkesztette: Jamriskó Tamás

Borítófotó: Jerez Julio

About Post Author

2 thoughts on “„Valaki inkább meghal, minthogy online tartson órát” – Koronakrónika 1. rész

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.