Vallási témák a közbeszédben: gerjesztett félelmek vagy felekezetek közötti párbeszéd?

Mi a közérdeket szolgáló minőségi média szerepe a különböző vallások és kultúrák bemutatásában?  Mit jelent az etikus újságírás olyan környezetben, ahol a társadalmi párbeszédet elnyomja a morális pánikkeltés? Törekvés a párbeszédre világnézeti-felekezeti ügyekben vagy a kultúrák, vallási csoportok egymás ellen hangolása? Mit lehet kezdeni a közösségi felületeken terjedő sértő tartalmakkal, főként, ha azok célja a megtévesztés és a megosztás? Egyebek közt ezekről a gyakran felmerülő kérdésekről esett szó a Független Médiaközpont kerekasztal-beszélgetésén.

A beszélgetés során felmerül a valláson belül elkülönülő szervezetek és egyéb vallási csoportok közti ellentét, valamint a vallás – többek közt hazai oldalról is zajló – átpolitizálása révén létrejött felek közti ellentét. Szó esik még a vallási újságírásról, és a reprezentáció szerepéről, valamint a vallási sztereotípiák mindennapi megjelenéséről és társadalmi hatásáról, valamint a hit személyes jelentéséről, az értékek felekezetektől függetlenül történő megőrzéséről. Zárásként megvitatásra kerül az állam felelőssége a szabad vallásgyakorlás biztosításában, valamint a nők egyházi hierarchiákban betöltött szerepe is, de a jelenlegi kormányok a vallások kisajátítására tett kísérleteiről is hallhatunk.

A rendezvény egyben a „Tégy a gyűlölet ellen! – Sokszínűség és vallás” című képkiállítás megnyitója. A harminc bemutatásra kerülő fotógrafikát – nyílt pályázat útján – 146 kreatív alkotásból választotta a zsűri a londoni Media Diversity Institute (MDI) kezdeményezésére. A cél, hogy ezek az online is terjeszthető munkák ellensúlyt képezzenek azokkal a gyűlöletkeltő antiszemita, iszlám- és keresztényellenes vizuális tartalmakkal szemben, amelyek megsokasodtak az elmúlt években a közösségi médiafelületeken. A képanyagot elsőként az angliai Westminster Egyetemen mutatták be február végén. A hét európai országot reprezentáló művészek között magyar alkotókat is találhatunk.

A beszélgetésben részt vett:

Laborczi Dóra, evangélikus teológus és újságíró

Gégény István, katolikus hittanár, a Szemlélek lapigazgatója

Árvai Péter, alelnök, Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

Tarik Demirkan, főszerkesztő, turkinfo.hu

A beszélgetés moderátora Lőrincz Marcell, (Trolltalanítás (Get the Trolls Out!) projekt) volt.

A hangfelvétel 2023. április 27.-én a Független Médiaközpontban készült.

Megtekinthető YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=4DN2RU1u3CA&ab_channel=F%C3%BCggetlenM%C3%A9diak%C3%B6zpont

Letölthető és meghallgatható a hangtárunkból:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.