“…a pályázati nyilvántartásba vételét megtagadja” – és ezen túl. 4.6/5 (10)

Frissítve: 2021.04.14. 12:16

Szeretett hallgatóink, tisztelt közönségünk. Néhány hónappal ezelőtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiírta az EPER Rádió által használt frekvenciára a pályázatot. Ezen természetesen elindultunk. Ennek az eredményeiről és a jövőbeli lehetőségekről, mozgástérről szeretnék nektek írni.

A leadott pályázatunk (amely 183 oldalból állt) alapján az NMHH megtagadta tőlünk a nyilvántartásukba kerülést, azaz azt, hogy indulni tudjunk ebben a pályázati eljárásban a 97.0-s frekvencia használatáért.

A benyújtott pályázati ajánlatról a közlemény itt található. Köszönjük azoknak, akik”ránk” pályázhattak volna, de ezt nem tették meg.

Az indok, amiért kizártak minket a pályázásból, az az NMHH értesítése alapján a következő volt: “A Pályázó képviseletében eljáró személy a pályázati ajánlat 2021. március 17-én történő benyújtása során nem mutatta be a Pályázó hatályos adatait tartalmazó, a nyilvántartó szerv által 30 (harminc) napnál nem régebben kiállított papír alapú eredeti okiratot vagy annak hitelesített másolatát, csupán egy bírósági honlapról kinyomtatott, a Pályázó adatait tartalmazó dokumentumot adott be.” Mi úgy gondoltuk – a fentiek alapján az Médiahatóság szerint hibásan – hogy ezen az oldalon keresztült lekért adatok hitelesek.

Hiánypótlásra lehetőség nincs.

Emellett abszurdnak tartjuk, hogy az eljárásban az egyetlen pályázót zárták ki az évek óta használt frekvenciájáról.

A Médiahatóság elutasítását itt lehet majd elolvasni, amint publikálják azt.

A jelenlegi helyzetet árnyalja az is, hogy alig egy hónapja a Civil Rádió is írt egy közleményt, amelyben aggályait fejezte ki a közösségi rádiózás hazai helyzete felé. Abban kiemelik, hogy „a jelenlegi médiatörvény és szabályozás valójában csak névleg ismeri el a közösségi rádiózást, tartalmában nem.”

El kell fogadnunk a Médiahatóság döntését. Egyébként sem tehetnénk a kizárásunk ügyében mást – hiszen az értesítésük szerint fellebbezési és hiánypótlási lehetőségünk nincs. Amely szintén abszurd, mert a kisközösségi rádiós formát az egyszerűsített ügymenettel azzal a céllal hozták létre annak idején, hogy a kissebb, lokális, térségi, falusi és kis közösségi, ehhez nem professzionális szinten értő rádiók is eséllyel pályázhassanak, azaz szociális, segitő szándékkal. Az pedig, hogy a hiánypótlási lehetőséget is kiveszik egy formai szempontú paraméter esetén, az pontosan ennek az ellenkezője.

Apró összehasonlításképpen érdemes átfutni az új-zélandi szabályozást, amely talán az egyik legegyszerűbb és szabadabb megoldás a mikro- és kisközösségi rádiózás szabályozására.

Mi várható a jövőben?

Jó esetben a nagyon közeli jövőben kiírják újra a frekvencia pályázatot, amelyen újra indulunk és ha megnyerjük, akkor a következő években is szólunk a 97.0-s frekvencián. Ez azt is jelenti, hogy pályázhatunk kettő, a rádió működése szempontjából kiemelten fontos támogatásra, a “rezsi” pályázatra, amelyet a rádió működtetésére lehet fordítani és egy műszaki pályázatra, amelyből és önerőnkből folyamatosan frissíthetjük az EPER Rádió stúdióját és eszközparkját.

Kevésbé jó esetben ha nem írja ki az NMHH “időben” a pályázatot és így nem nyerjük el újra a frekvenciát, akkor a frekvencia használati jogosultságunk 2021 július 31-én lejár, aznap éjfélkor a földfelszíni sugárzásunk megszűnik. Ebben az esetben, ha a későbbiek során kiírják a pályázatot és azon nyerni tudunk, akkor néhány hónap után, amíg nincs frekvenciánk, újra szólhatunk az éterben is.

Rossz esetben a Médiahatóság jó néhány hónap múlva írja ki a frekvencia pályázatot, amelynek az átfutási ideje a kiírástól számítva a döntésig szintén néhány hónap, így várhatóan az EPER Rádió hónapokig nem lesz fogható Fm-en.

Legrosszabb esetben pedig legalább hat hónap vagy egy év múlva írják ki újra a pályázatot. Ekkor annyi ideig nem fogunk szólni FM-en, amíg el nem nyerjük újra a frekvencia használati jogosultságot.

A frekvencia jogosultság azt is jelenti, hogy azzal pályázhatunk a támogatásokra, amelyekből az EPER-t fejlesztjük és tudjuk támogatni különböző közösségi és közszolgálati műsorok elkészülését, előadások rögzítését, publikálását és archíválását. A támogatások elmaradása miatt ezeket a tevékenységeket kisebb hatásfokkal tudjuk majd ellátni.

Volt már hasonló eset az EPER életében, amikor nem sugározhatott frekvencián és a fenntartására sem kapott támogatásokat, ebben az időben az ELTE Média szak oktatói és hallgatói működtették és tartották lélegzésben a rádiót, Hargitai Henrik főszerkesztősége alatt akik és amely munka példáját nagyra becsülöm és becsüljük, azt minden körülmények között követni szeretnénk, szeretném.

Két dolgot biztosan mondhatok nektek, az egyik, hogy bármilyen kimenetele is legyen a jövőben a frekvencia pályázatoknak, az EPER Rádió online változatlanul fog működni és műsort adni, minden körülmények között. A másik pedig, hogy az eddig rögzített és elkészült hangzóanyagainkat, magazinokat, interjúkat, egyetemi előadásokat és egyéb tartalmaink archívumát, a Hangtárunkat megőrizzük, azt mindenki számára elérhetőként tartjuk.

Emellett természetesen, változatlan lelkesedéssel és az alkotás örömével igyekszünk, igyekszem az EPER alkotói műhelyét, a nálunk készített és fejlesztett műsoraink és podcastjeink a továbbiakban maximálisan támogatni.

Köszönöm a figyelmeteket,
üdvözlettel:

Jamriskó Tamás
főszerkesztő

A fotót Horváth Attila készítette, a fotó a stúdiónk átrendezése és nagytakarítása közben.

About Post Author

1 thought on ““…a pályázati nyilvántartásba vételét megtagadja” – és ezen túl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.