Aláírásgyűjtés a kisebbségekért Európában

h5p.og
forrás:h5p.org

Április harmadikáig tart a Minority SafePack Európa szintű aláírásgyűjtése – írja az elteonline. A Minority SafePack egy olyan törvényjavaslat-csomag, amely az európai kisebbségek helyzetét szeretné stabilizálni. A kezdeményezés tizenegy saját javaslatot tartalmaz. Ezekből kilencet iktatott az Európai Bizottság, melyeknek listája megtalálható a minority-safepack.eu oldalon. A honlapon továbbá hat rövid történetet is olvashatunk, amik a kisebbségek aktuális problémáit mutatják be.

A petíciót minden 18 év feletti (Ausztriában 16) EU-s állampolgársággal rendelkező személy aláírhatja online vagy offline formában. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája -HÖOK- december 5-én csatlakozott a kezdeményezéshez és a magyarországi kampányon belül 50.000 aláírás összegyűjtését vállalta. Magyarország eddig a támogató nyilatkozatok minimálisan előírt számát 700 százalékosan teljesítette, mintegy 117 ezer aláírással.

Amint összegyűlik az áhított egymillió, az aláírók száma pedig legalább 7 tagországban eléri a minimálisan szükséges számot, a kezdeményezés benyújtásra kerül a Polgári Bizottságnak. Ezt követően a Bizottság vizsgálatot indít. Amennyiben úgy dönt, hogy eleget tesz a kezdeményezésben foglalt felkérésnek, jogalkotási eljárás indul. A számláló már 400 000 fölött jár.

Kovács Viki

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.