Útmutató szakmai anyagok készültek a stratégiai SLAPP perek kapcsán

Szabadon elérhető szakmai anyagokat készített a Független Médiaközpont a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perek (Strategic Lawsuits Against Public Participation/SLAPP) témakörében a PATFox projekt részeként, amelyet az Európai Bizottság támogat. A jogászok és médiaszakemberek számára összeállított angol és magyar nyelvű dokumentumok, így a hazai esettanulmányokat tartalmazó képzési tematika, egy szakértőkkel szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetés leirata és a témához kapcsolódó YouTube videó és podcast linkjei itt érhetők el:

A SLAPP típusú pereskedés célja, hogy a közéletben aktív civileket, újságírókat hosszadalmas jogi eljárásokkal nyomás alatt tartsanak, megfélemlítsék őket és erőforrásaikat lekössék. Ennek megakadályozása végett a múlt évben az Európai Bizottság jogszabályi javaslatot fogadott el, amely a határon átnyúló polgári ügyekre vonatkozik és – egyebek közt – lehetővé teszi a bírák számára, hogy már az eljárás korai szakaszában megszüntessék a megalapozatlan pereket. A Bizottság emellett kiegészítő ajánlást is tett, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a javasolt szabályozást a hazai SLAPP jellegű eljárásokban is alkalmazzák.

A PATFox projekt részeként, a kidolgozott tematika alapján 11 EU tagállamban műhelyfoglalkozásokat tartottak elsősorban jogászok számára. Emellett a SLAPP elleni fellépés egyetemi órák témája is volt.
A 2024 februárjában lezáruló kétéves program célja, hogy jogászok, médiaszakemberek és oktatók alaposabban megismerkedhessenek a SLAPP esetek jellemzőivel és az Európai Bizottság témához kapcsolódó kezdeményezéseivel.

A nemzetközi projekthez kapcsolódó angol nyelvű kézikönyv további dokumentumokkal kiegészítve itt érhető el: https://www.antislapp.eu/curriculum-hub

Fotó

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.