Az ügy, ami mozgósította a 30 év alatti magyarokat

A fiatalok és gyermekek bántalmazása elleni felhívás hatalmas tömegeket szólított meg: ebben a témában Magyarország történetének első és legnagyobb demonstrációjának lehettünk tanúi 2024 február 16-án péntek este a Hősök terén.

Mi történt eddig?

A tüntetés előzménye a kegyelmi- vagy pedofilbotránynak nevezett eseménysor, amelyet a 444.hu portálon megjelent, olvasói levélen alapuló cikk indított el. A 2023-as pápalátogatás kapcsán Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki pedofil bűncselekmények eltusolási kísérletében volt bűnrészes. K. Endrét kényszerítésért ítélték el, mert a gyermekotthon pedofil igazgatója tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Az eset belpolitikai válságot idézett elő, ennek következtében Novák Katalin köztársasági elnök lemondott, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter pedig bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, így a Fidesz európai parlamenti listáját sem fogja vezetni.

Számos magyar és külföldi médium beszámolt az eseményről, többek között a Telex, 444, 24.hu, a BBC, The Guardian és a Deutsche Welle.

Mi történt a tüntetésen és utána?

A demonstrációt digitális tartalomkészítők és influenszerek szervezték célzottan pártpolitika mentesen, nem is voltak láthatóak pártzászlók. A szervezők szónoklataikban kiemelték, hogy elsősorban egy egészséges társadalomért állnak ki. A rendezvény végén pedig gyűjtést szerveztek egy egykori bántalmazott fiatalnak, hogy esélyt kapjon és kiszabaduljon a hajléktalanság helyzetéből. A 25 millió forintos összeget előirányzó kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a gyűjtésből már aznap 27 millió folyt be, ami február 19-ére 203 millió forintra duzzadt. Ebből a keretből a bántalmazott fiatalok lakhatását fogják támogatni. 

Kontextus és perspektívák

Az esemény címadó mondata: “Odakint most szörnyek járnak” – a Valahol Európában musical egyik dalának kezdősora. A történet alapjául szolgáló filmet még 1948-ban mutatták be, de az 1995-ben színpadra került musical vált szélesebb körben ismertté.

Először történt “influenszertüntetés” Magyarországon, ami számos kérdést vet fel. A helyszíni riportunkban nyilatkozó Uj Péter, a 444 főszerkesztője szerint “Az újdonság érzet annak köszönhető, hogy egy viszonylag hosszabb, csendesebb periódus után, ami a 2022-es választások óta tart, a jellemzően ellenzéki érzelmű közönség most érzi úgy megint, hogy érdemes mozdulnia”. Több híradásban és az EPER riportjában is többen hangsúlyozták, hogy van aki rendszeresen él a véleménynyilvánítás állampolgári lehetőségével és tüntet, míg sokaknak ez volt az első ilyen rendezvénye, főként mert pártsemlegesek. Most mégis sokan eljöttek, mert az általuk követett influenszertől jött a kezdeményezés, illetve tőle értesültek az eseményről.

A rendezvény egyszerre kívánt dühös és apolitikus lenni, kérdés, hogy mennyire sikerült. A lezárás után csak néhány száz ember maradt a Hősök terén, akik hamarosan el is szivárogtak. Az egyik felszólaló, Azahriah szerint sosem volt még ilyenben része és részük (ti. a korosztályának), ami azt erősíti meg, hogy a fiatalok jelentős része elzárkózott a politikától, főleg a pártpolitikától. Ezt ellensúlyozandó Gulyás Márton a Partizán (közéleti-politikai online csatorna) főszerkesztője később azt mondta, hogy ki kell kényszeríteni a választott képviselőkből, hogy tegyenek valamit az aktívabb részvétel és véleménynyilvánítás érdekében. 

A helyszínen mi is megkérdeztük az embereket arról, hogy mit gondolnak arról, hogy a fiatalok apolitikusak:

“Szerintem ez nem egy újkeletű dolog, a magyar társadalom nagyon régóta apolitikus. Amit én látok, az inkább a nagyon mély apátia. Sokan bizonytalanok,  nem tudják, hogy milyen pártot kellene támogatniuk. Ez azért van, mert senki nem szimpatikus nekik, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy apolitikusak, csak iszonyatosan erősen mély bennük az apátia azzal kapcsolatban, hogy mi történik ebben az országban. Az szerintem látszik, hogy a fiatalok érdeklődnek a politika iránt, ez abból is látszik, hogy mennyien jöttek el, mert amúgy szerintem tök sok fiatal van. Én talán nem láttam még ennyi fiatal tüntetésen őszintén.”

“Mostanában eléggé belefolytam, akik megszólaltak (influenszerek), ők azért eléggé részt vesznek ezekben a diskurzusokban, és rajtuk keresztül, az ő álláspontjukhoz kötődve, velük együtt folytam bele igazából a politikába. Nagyon sokáig én is úgy voltam, hogy szarok bele az egészbe, de nekem is született közben egy kislányom, nyilván az ő élete a mi kezünkben van, és ezért elég motiváció az, hogy őneki szeretnék egy… én nem akarok elmenni ebből az országból, soha nem akartam, és azt se akarom, hogy neki el kelljen mennie, mert nem tudtunk tenni semmit azért, hogy egy nyugat-európaibb országban élhesse az életét. Ez lenne a cél, ez lenne a lényeg, hogy 

az ő jogai, a mi jogaink, azok mind fontosak és egyenlőek legyenek.”

Nekem amúgy ez volt az első ilyen tüntetés, amire kijöttem. Nem tudom, korábban kevésbé érdekelt, de ez az apolitikusság volt rám is jellemző. Nem is tudom, lehet, hogy a saját közösségi teremben is elkezdtek erre jobban odafigyelni és erről beszélni, és én is így belefolytam ebbe a dologba.” 

Úgy tűnik valami változott és elindult, a legnagyobb kérdés azonban az, hogy mindez mire lehet elég, mi fog történni ezek után? Az egyértelmű, hogy új szervezők és új emberek léptek be a politikai térbe elbillentve azt az egészségesebb társadalmi aktivizmus felé. A magyar társadalom ma erősen polarizált a politikai pártok kölcsönös törzsi mentalitása miatt. Szintén kérdés, hogy a magyar ellenzék az ügy élére tud-e állni kevés politikai bizalma és a hitelességének hiánya ellenére. 

Amit most láthatunk, hogy a demonstrációnak volt következménye: talán Orbán Viktor miniszterelnök emiatt is kezdte évértékelő beszédét a botrányhoz kapcsolódva. Kiderült továbbá, hogy online aktorok képesek offline tőkét megjeleníteni, megvan a társadalmi egyetértés abban, hogy a gyerekek nem lehetnek erőszakos és szexuális bűncselekmény áldozatai és a független újságírásnak van értelme, elengedhetetlen a támogatása. A társadalmi nyomásnak van következménye. A tartalomfogyasztási és kommunikációs közeg átalakulása miatt már elérhetőek és mozgósíthatóak kevésbé politizáló rétegek is. 

Az emberek anyagilag is szívesen áldoznak egy-egy ügyre, ha a cél világos és aki kéri, az hiteles.

Biztos vagyok benne, hogy mozgalmas és turbulens idők jönnek, különösen nyárig, mert ne felejtsük azt sem, hogy 2024-ben június 9-én Európai Uniós választások lesznek, ráadásul Magyarországon, ugyanezen a napon önkormányzati választások is. 

Jamriskó Tamás

This content was published as part of PERSPECTIVES – the new label for independent, constructive and multi-perspective journalism. PERSPECTIVES is co-financed by the EU and implemented by a transnational editorial network from Central-Eastern Europe under the leadership of Goethe-Institut. Find out more about PERSPECTIVES: goethe.de/perspectives_eu.
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are, however, those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Commission. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible.

A projektben, nemzetközi partnereink által készített tartalmakat itt találjátok.

A cikkünket az alábbi partnereink dolgozták fel:
Kapitál magazin Szlovákia
Kultura Liberalna magazin Lengyelország
JÁDU német, szlovák és cseh nyelvű magazin a Goethe Institut gondozásában
REVUE PROSTOR magazin, Csehország

Köszönjük nekik!

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.