Tiltott kapcsolat: a lengyel-magyar ellenzékiség története – Glossza Hodosán Rózával és Mitrovits Miklóssal

Titkos kirándulások, sítúrák, jogdíjak és rámkák. Féltett egzisztenciák, lehallgatások, börtön és megosztottság. Elindult a Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont podcast-sorozata, amelynek első részében Hodosán Róza, a demokratikus ellenzék egykori tagja, szociológus és Mitrovits Miklós, a BTK Történettudományi Intézet munkatársa beszélgetnek a magyar-lengyel ellenzéki kapcsolatokról.

A Báthory Express nemcsak Magyarországot és Lengyelországot kötötte össze, a szerelvény nejlonzacskókba csomagolt titkos kiadványokat is szállított. Erről azonban csak az tudott, aki a második kocsi első mosdójába elrejtette azokat, illetve az, aki Budapesten a küldeményért kiment a pályaudvarra. A lengyel Szolidaritás mozgalom szamizdatjainak címzettje a magyar demokratikus ellenzék volt.

A két ország rendszerellenes erői tudtak egymásról, a lengyel mozgolódások hatottak a magyar folyamatokra, ugyanakkor sok szempontból különböző utakon indult el a szamizdatkészítés és –terjesztés, illetve másképp szerveződtek később a tüntetések és tiltakozások is. Hodosán Róza egyike volt azoknak az értelmiségieknek, akik intenzív kapcsolatba kerültek a lengyel ellenzékiekkel. Őt utaztatták ki azért, hogy tanulmányozhassa, hogyan zavarja a Szolidaritás a köztévé adásait. Azt is látta, hogyan kapcsolgatja fel és le a villanyt egy egész lakótelep, hogy ezzel jelezze a kalózoknak: az adás célt ért.

Hodosán Róza ilyen és ehhez hasonló történeteket oszt meg a Glossza első podcast adásában. Mitrovits Miklós, pedig kutatási eredményeiről mesél, amelyek összefoglalása aTiltott kapcsolat. A magyar-lengyel ellenzéki együttműködés, 1976-1989 című könyvében jelent meg.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.

A Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcast- sorozata. Az epizódokat az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz tartozó Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai készítik. (https://abtk.hu/ismerettar/glossza/adasok)

Az epizódokat az EPER Rádió együttműködésben az ELKH BTK-val publikálja.

A műsor a Spotify csatornáján is meghallgatható:

Meghallgatható és letölthető a Hangtárunkból:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.