Glossza 2.: A lemezjátszóktól az online zenehallgatásig

Torlódó zenetörténeti korok, a toplisták élén álló táncdalokat felváltó jazz, az otthoni zenehallgatás eszközeivé váló lemezjátszók a szocialista Magyarországon… A Glossza második adásában Barna Emília szociológus és Ignácz Ádám zenetörténész beszélget a digitális zeneiparról és a zenei fogyasztást átalakító streaming oldalakról. 

A zenehallgatásban igazi fordulópontot jelentett, amikor tömegesen lehetővé vált az otthoni zenehallgatás. Azzal, hogy a lemezjátszó a mindennapi élet eszközévé vált, az ember végre saját maga tudta kiválasztani, hogy mit is akar hallgatni otthon. Ez a szocialista Magyarországon sokak számára sokáig elképzelhetetlen volt. A legális és illegális összejöveteleket, a lemezjátszók és a rádiók korát ma már felváltották a streaming oldalak és az online zenehallgatás, amely még inkább átformálta a zeneipart, a zenehallgatást és elmosta a komoly és könnyű közötti határokat.

De mitől lesz egy zene „könnyű” vagy éppen „komoly”? Hogyan változott a populáris zene Magyarországon, és milyen hatással volt a szovjetizáció a zenei kultúrára? Miképpen alakult a populáris zene kutatása? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül a Glossza második adása, amelynek vendégei Ignácz Ádám zenetörténész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa és Barna Emília szociológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szociológia és Kommunikációs Tanszékének adjunktusa voltak. A beszélgetés két most megjelent kötet körül forgott: Ignácz Ádám Milliók zenéje – Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon című könyve mellett többet megtudhatunk az általa szerkesztett A magyar populáris zene története(i): források, módszerek, perspektívák című kiadványról is. 

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.

A Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcast- sorozata. Az epizódokat az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz tartozó Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai készítik. (https://abtk.hu/ismerettar/glossza/adasok)

Az epizódokat az EPER Rádió együttműködésben az ELKH BTK-val publikálja.

A műsor a Spotify csatornáján is meghallgatható:

Meghallgatható és letölthető hangtárunkból:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.