Platformszabályozás – A társasmédia-platformok szerepe és hatása a közvélemény polarizálódásában 5/5 (1)

Az elmúlt évek kutatásai megerősítik, hogy a társasmédia-platformok szerepet játszanak a társadalmi kommunikáció minőségének romlásában, a közvélemény polarizálódásában. Lehet-e, illetve milyen módon érdemes szabályozni a társasmédia-platformokat? A kérdést a EuromediApp projekt keretében, Bajomi-Lázár Péter (Euromedia Research Group) Bayer Judit (Budapesti Gazdasági Egyetem), Polyák Gábor (ELTE), Rozgonyi Krisztina (Bécsi Egyetem) és Ződi Zsolt (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) médiajogászokkal járja körül.

Megtudhatjuk, hogyan vált a kezdetben a demokrácia és az információ hozzáférésének kiterjesztése miatt pozitívan értékelt internet mostanra hogyan vált a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd legfőbb terjesztőjévé, illetve azt is megtudhatjuk, hogyan alakult a különböző politikai mozgalmak csoportokba szerveződése és az internet ilyen célokra való felhasználása az elmúlt években. Szó esik arról is, hogy a mostanra egyes országoknál is nagyobb hatalmakkal rendelkező médiaplatformokra milyen jogi szabályok vonatkoznak, és milyen szerepe lett mostanra a platformoknak ezek betartatásában, illetve mely funkcióiban nem haladták meg a különböző államok hatáskörét.

A beszélgetés során említésre kerül a platformok rendszerszintű befolyásoló ereje, valamint annak  problémája, hogy ezzel mai napig nem kezdtünk, vagy nem is kezdhetünk semmit, de a média általi megosztottság kérdése is árnyalódik a gatekeeping nehézsége által felvetett kérdések és a Facebook társadalmi szerepének megítélése révén. Ennek kapcsán az algoritmusok és algoritmikus szerveződés problémája is felvetődik, valamint az is megvitatásra kerül, miért nem tudta, vagy nem akarta eléggé szabályozni ezeket jelenleg az állam, vagy az EU, és milyen biztonságpolitikai korlátokba ütköznek ennek megkísérlése során.

Szó esik a jelenlegi szabályozási tervekről, illetve a mesterséges intelligencia megjelenéséről és ha transzparencia ígéretének hatásáról és kivitelezésének problémájáról a rendszerszintű problémák megoldásában. Zárásként az is megvitatásra kerül, hogyan került ki a társasmédia-platformok átláthatósága saját létrehozóik kezéből, valamint az átadott információk kontrollálhatóságának nemzeti szintű jogi lehetőségekről, illetve ezek zsákutcáiról.

Meghallgatható a Mixcloudon:

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.