Budapest Calling E01 5/5 (1)

University students from ELTE share their experiences and thoughts in the first day of the distance learning period, as part of an online classroom project. We talk about how politics misuses the situation, and how life changed for students.

Magyar nyelvű összefoglaló:

  • Az ELTE hallgatói, köztük magyarok és külföldiek, mesélnek tapasztalataikról. Elhangzik, hogy
  • Az egyikük közeli ismerősét 4 negatív koronavírus-teszt után influenzával kezelték, majd az 5. teszt pozitív lett.
  • Grúziában (Georgia) az ott lévő, karanténban levő diákkal nem közlik, meddig tart a házi karanténja.
  • Egy külföldi diák lemaradt az utolsó gépről és most azt várja egy budapesti lakásban, hogy egy diplomáciai géppel hazarepülhessen
  • A külföldiek nem bíznak benne, hogy a magyar koronavírus-adatok a valós helyzetet tükrözik
  • A külföldi diákok nehezményezték, hogy Orbán Viktor előbb a migránsokat, majd a külföldieket tette felelőssé az egyetemek bezárásáért. Még akkor is, ha tényszerűen külföldiek voltak az első fertőzöttek, ez olyan keretezést teremt a vírus-problémának, amiből a magyar médiafogyasztó azt a kövekeztetést vonja le, hogy a “külföldiek” úgymond erkölcsileg is felelőssé tehetőek a járványért, ami viszont már dezinformáció.
  • Az egyik diák megfigyelte, hogy a magyar állami médiában amikor külföldi fertőzöttről volt szó, minden alkalommal a megemlitették, hogy milyen nemzetiségű, míg a magyaroknál csak simán fertőzöttekről beszéltek (sőt, még a várost sem szabad tudni a védelmükben – a szerk.) “Ezek a média kis trükkjei” – mondja egy ELTE-n tanuló külföldi egyetemi hallgató. Ez mind a mélyben meghúzódó idegenellenességet erősíti.
  • Grúziában a napokban az egyház okoz botrányt, mert álláspontja szerint az istentiszteleteket nem fenyegeti veszély mert ezek szent helyek, ezért továbbra is tartanak személyes istentiszteleteket
  • Kommentárt hallhatunk a boltok kifosztásáról, és az ezt követő áruhuányról, ami önbeteljesítő jóslatként inkább az emberi pszichológia terméke, mint a gazdaságé.

Műsorvezető Hargitai Henrik

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.