Tíz mítosz dőlt meg a munkafüggőségről

 

steemit
forrás: steemit.com

 

A munkafüggőség szakirodalomának 10 leggyakoribb tévhitét cáfolta három kutató. A februári tanulmányt megjelentető kutatók között volt Demetrovics Zsolt az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének intézetigazgatója. Demetrovics és kollégái egy széttagolt tudományterület irodalmát tekintették át és tettek javaslatokat a jövőbeni kutatás irányai szempontjából.

Demetrovics az EPER rádió kérdésére telefonon elmondta: a munkafüggőséget övező különböző kutatói dilemmákat összegezték a tanulmányban. Szerinte igen érdekes jelenségről beszélünk, hiszen a munkafüggőség a mindennapjaink része, tekintve, hogy a munka társadalmilag elvárt, de a túlzásba vitt munka is jutalmazott viselkedés.

A Journal of Behavioral Addictions szaklapban publikált közlemény különbséget tesz a munkafüggőség és a munkaalkoholizmus között, vitatja, hogy a munkafüggőség egy új fajta viselkedési típus lenne, illetve rámutat a más viselkedési függőségekkel való eltérésekre is. A tanulmány szerint nem csak egyéni személyiségjegyek játszanak szerepet a munkafüggőség kialakulásában és ez nem csak felnőttkorban alakulhat ki, illetve nem szimplán a munkában való elmerülést jelenti. A kutatók valószínűsítik, hogy a közeljövőben mentális betegség besorolást is kaphat, akinél megállapítják, hogy egészség károsítóan sok időt tölt munkájával.

Demetrovics a kutatást egy lengyel és egy angol pszichológussal közösen végezte. Utóbbi, Mark Griffiths egyben az ELTE tiszteletbeli professzora is.

 

Kalocsai Zsombor

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.