3 egyszerű tipp, hogyan is kerüld ki a mindennapos álhírek rengetegét 3/5 (2)

Habár az előző cikkünkben már kifejtettük, milyen intézmények állnak rendelkezésre a magyar büntetőjogban az álhírek ellen, de végső sorban leghatékonyabban saját magunk tudjuk kiszűrni ezeket. Nem árt tudni ehhez pár kapaszkodót, mik is azok a tényezők, amelyek alapján felismerünk egy fake news-t.

A médiumok – legyen az bármilyen formátum is – hatalmas hírversenyben állnak egymással. Amiért harcolnak, az pedig maga a figyelmünk. Hangzatos és figyelemfelhívó szalagcímek és tételmondatok kellenek csak és a médiafogyasztó vevő is lesz legtöbb esetben a hírre.

Profit vagy politikai propaganda céljából tehát sok hírcsatorna tudatosan félrevezeti hírközléseivel az olvasót/nézőt. Ennek elkerülésére lássunk is 3 jótanácsot!

  1. Informálódjunk több helyről!

Egy téma alapvetéseivel legyünk mindig tisztában, de az sem baj, ha esetleg nincs így. Ne legyünk restek és elzárkózóak utánanézni minden lényeges információnak! Mindent le lehet ellenőrizni már az interneten megtalálható cikkekből is, a legjobb, ha egyszerre több forrás felhasználásával nézünk utána az állított tény hitelességének. (Ez a folyamat maga a fact checking.) Továbbá a szövegekbe illesztett hivatkozásokra is érdemes rámenni mindenképpen. Képanyagok hitelességénél hasonlóan fontos ez a szempont.

2. Sajtótermékek külső megjelenése

Igénytelen, magára nem adó weboldalak kattintásvadász cikkeinek kiszűrésében remek segítség, ha megnézzük a honlap szerkesztését, grafikáit vagy magát a domainnevét. A .info, .com.co, .eu végződések nem kecsegtetnek túl sok jóval, de az ismert népszerű oldalakkal könnyen összekeverhető nevek sem! Ha még sosem hallottunk az oldalról, nem feltétlen egy óriási, máshol még nem látott hír kapcsán kellene először feltűnnie. Emellett, ha rákattintunk egy facebookos oldal leírására az elérhetőség/impresszum hiánya elárulja egyből a hiteltelenséget.

3. Tudjuk mit is olvasunk vagy látunk!

Az internet egyik legnépszerűbb jelensége a vicc- és a mémkultúra. Egyes híroldalak iróniával közelítenek meg valós híreket, ezeket ismerjük fel és kezeljük kellő humorral! Ugyanígy releváns ez a borítóképeknél, mellékelt fotók esetében is.

Szerző: Bódy Kolos Bálint

A tartalom a DISARMING DISINFORMATION és a PERSPECTIVES projektek támogatásával készült.

This content was produced with the support of the Disarming Disinformation and PERSPECTIVES projects.

This article was published as part of PERSPECTIVES – the new label for independent, constructive and multi-perspective journalism. PERSPECTIVES is co-financed by the EU and implemented by a transnational editorial network from Central-Eastern Europe under the leadership of Goethe-Institut. Find out more about PERSPECTIVES: goethe.de/perspectives_eu.
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are, however, those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Commission. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible.

A PERSPECTIVES projektben, nemzetközi partnereink által készített tartalmakat itt találjátok.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.