Híradó 04-09

Zsugorodhat a GDP
A Kopint-Tárki elemzői szerint a magyar GDP 5,5%-al zsugorodik ha a koronavírus-járvány a nyár közepéig, legkésőbb a nyár végéig lecseng. Ha az év végéig elhúzódik a járvány s ezáltal a korlátozások akár 10%-os GDP csökkenés is kilátásban lehet. – írta a portfolio.hu


50 milliárd forintos gazdaságmentő csomag az Uniótól
Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a döntés szükséges, megfelelő és arányos a magyar gazdaságban bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez. A támogatást a veszélyeztetett ágazatok megsegítésére adják, melyeről Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök tájékoztatott. A támogatás 2020. december 31-ig biztosítható, az igényeket pedig 2020. november 30-ig lehet benyújtani de a támogatás nem haladhatja meg a nyolcszásezer euró, ami körülbelül 280 millió forint cégenként – írta a portfolio.hu

Pénzügyi válságban vannak az egyetemek Ausztráliában
Ausztráliában akár 6-8 milliárd ausztrál dollár kieséstől eshetnek el az egyetemek, ha a kínai tanulók nem tudják elkezdeni a következő tanévet. – A 24.hu szerint A Melbourne-i egyetem rektora azt nyilatkozta, hogy 7500 dolláros pénzügyi segítséget ad azoknak a külföldi tanulóknak, akikre hatással volt a vírus és egyenlőre nem tudnak visszatérni az országba tanulni. – olvashatjuk a Melbournei egyetem honlapján. Az ausztráliai diákok szerint az egyetem egy ‘kínai-mániás pénzközpontú gép’, mivel képesek a külföldi diákoknak pénzt ajánlani, hogy megkerüljék a koronavírus általi lezárásokat és vissza csábítsa a kínai diákokat az egyetemre. – írja az MSN Daily Mail oldala.


Magyarországon a tanárok és diákok hiányolják egymást
Több magyarországi általános iskola ablakán is megjelent a “Hiányoztok!” felirat. Az iskolák ezzel szeretnének üzenni a koronavírus miatt otthon rekedt tanároknak, diákoknak és munkatársaiknak. A diákok is egyre több helyen próbálják kifejezni hiányukat a tanáraiknak. Volt, ahol a iskola kerítésére rögzített üzenettel, míg máshol videóval mondtak köszönetet azért, mert tanáraik még ebben a kritikus helyzetben is mindenben segítik őket. – írja az eduline.

Globális méretű álhírterjesztésekre ad lehetőséget a koronavírus
Oroszország és Kína állhat az álhírközlések hátterében – számolt be az EU diplomáciai testülete, az Európai Külügyi Szolgálat East Stratcom nevű kiberbiztonsági csoportjának friss elemzésére hivatkozva, írja a Politico. Az álhírek egy része az Európai Uniót próbálja rossz fényben feltüntetni, például, hogy a koronavírus-válság a schengeni térség összeomlását fenyegeti, vagy hogy vírus elleni vakcinát kötelező lesz mindenki számára beadni, az oltásokkal pedig halálos mérget fecskendeznek az emberekbe. Az Európai Bizottság egy weboldalt is létrehozott a tévhitek eloszlatása és a tények tisztázása érdekében, olvashatjuk az Index március 31-i cikkében. Nemrégiben a WHO, az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás gyorsabban terjed, mint maga a vírus, és már az egész bolygót átszeli.

Mi a helyzet itthon?
A koronavírus Magyarországra kerülése következtében meghozott tanulmányi rendeletek bevezetése után, Budapest lezárásáról szóló képernyőfotó terjengett a világhálón. A fotón egy Facebookos chat beszélgetés volt látható, amiben egy kormányközeli férfi számolt be a tervben álló döntésről. A hír a kezdetleges kilátástalanságnak és aggodalmaknak köszönhetően élőbeszéd formájában is tovább terjedhetett az országban. A hamis tényállítást az Operatív Törzs is megcáfolta március 13-i sajtótájékoztatójában. Az is elhangzott, hogy önmérsékletre, felelős magatartásra intik a lakosságot, az emberektől pedig azt kérik, hogy a hatóságok iránymutatásait kövessék, és hiteles forrásból tájékozódjanak.

Orbán Viktor halálával viccelődő Index-cikknek feltűntetett kép terjedt az interneten április elsején. A képet Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő tette közzé Facebook-oldalán, azzal a hozzáfűzéssel, hogy “Így viccel az átlag magyar ellenzéki áprilisi tréfaként virusvészben, bolondok napján”. A komment szekcióban kialakuló vita miatt egy hozzászólásban megemlítette, hogy a képet meghekkelték. A kijelentés azért is zavaros, hiszen egy képet nem lehet meghekkelni, főleg, hogy nem is létezett ilyen témájú irásuk. Az Index egyik munkatársa felkereste Hoppált, hogy a kép gyűlöletet kelthet ellenük, mire a politikus azt a választ adta, hogy inkább meg kéne köszönniük, hogy tisztázta a lap helyzetét – számolt be az Index.

Lemondtak fizetésük egy részéről a Real Madrid játékosai
A királyi gárdaként ismert népszerű spanyol csapat a honlapján tudatta, a klub április 8-ai ülésén megegyezés született a vezetőség és a játékosok között, hogy az egyesület labdarúgócsapatának, második számú együttesének és kosárlabda csapatának tagjai éves fizetésük 10 százalékáról önkéntesen lemondanak a koronavírus járvány miatt. A Real Madridhoz közel álló Marca újság beszámolója szerint a klubnál örömmel fogadták a játékosok gesztusát, az önkéntes lemondással megtakarított mintegy 50 millió euró biztosítja, hogy a klub többi alkalmazottja továbbra is fizetése teljes egészéhez hozzájusson.

Komoly változtatásokat jelentett szerdán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség
A FIFA azt javasolja, hogy mindenhol hosszabbítsák meg a játékosok szerződését addig az időpontig, amikor az idény ténylegesen véget ér, hogy a lejáró szerződésű labdarúgóknak a szezon befejezéséig megélhetést biztosítsanak. Gianni Infantino április 8-án hivatalos közleményben biztosította a klubokat, a FIFA rugalmas lesz a nyári átigazolási időszakot tekintve is, aminek a végét a szezonok tényleges befejezéséhez és kezdéséhez fogják igazítani, hogy a játékospiacon történő üzletkötések lebonyolítása zökkenőmentes legyen.

Jótékonysági koncertet szervez a WHO április 18-án
A koncert teljes bevételét a koronavírus fertőzöttjeinek ellátására ajánlják fel; elsősorban nagyobb vállalatoktól várnak támogatást. A fellépők között szerepel többek között Lady Gaga, Paul McCartney és Billie Eilish. A One World: Together at Home elnevezésű koncertet természetesen online fogják közvetíteni; a fellépő énekeseket is saját otthonukból láthatjuk majd – írja a The Guardian.

Ausztriában meghosszabbították a tömeges rendezvényekre szóló tilalmat június végéig
Minden addig megrendezésre kerülő koncertet, fesztivált és színházi elődást eltöröltek, vagy új időpontban rendeznek meg – jelentette be az osztrák külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján. Magyarországon a március 11-étől a rendelet visszavonásáig nem kerülhetnek megrendezésre tömeges rendezvények.


Rekord méretű ózonlyuk nyílt az északi sarkkörnél
Az Északi-sarkkör felett mért szokatlanul alacsony légköri hőmérséklet miatt lyuk keletkezett az ózónrétegen – számolt be erről a Guardian április 7-én. A lyuk mérete minden eddigi mértnél nagyobb lett, és ha tovább terjeszkedik dél felé, akkor Grönland déli része is érintett lesz. A tudósok szerint ez ritka jelenségnek számít, és nem is fog sokáig tartani, mivel az érintett régiókban emelkedik a hőmérséklet, ami csökkenti az ózon pusztulását. Miközben az északi sarkkör felett viszonylag ritka az ózonlyuk, az Antarktisz feletti rés már több mint 4 évtizede ott van. Az 1987-es montreali egyezmény óta csökkent az ózonpusztító vegyületek kibocsátása, ám ennek hatásai csak lassan érvényesülnek. A déli féltekén tavaly jegyezték le az első pozitív eredményt, ugyanis soha nem látott méretűre zsugorodott össze az ózonlyuk.

Nemzetközi megállapodás születhet a Holdról
Az 1979-ben megkötött Hold-egyezmény kimondja, hogy a Holdat és más égitesteket kizárólag békés célra lehet felhasználni, ásványkincseik kiaknázása pedig az emberiség közös örökségét alkotják. Az egyezményt 17 ország írta alá, ám közöttük egyetlen olyan ország sincs, mely képes lenne önállóan eszközöket a világűrbe juttatni. Magyarország nem tartozik az aláírók közé. Az “Új Hold verseny” miatt azonban az Egyesült Államok kész egy új nemzetközi egyezmény megalkotására. Trump-adminisztráció által 2020 április elején kiadott rendelet alapján ösztönözni kell az űrben található források állami és magáncélú kiaknázásának nemzetközi támogatását – számol be erről a TechCrunch. A hidegháború óta sok problémát okoz a terület, a technológia fejlődésével pedig egyre égetőbb lenne a helyzet megoldása.

Kaliforniában egy módszerrel akár hússzor is felhasználhatóvá válik az N95-ös védőmaszk
A fertőtlenítő és sterilizáló módszert a Battelle cég dolgozta ki, melyre aztán az Amerikai Járványügyi Hivataltól és az Amerikai Gyógyszerészeti Társaságtól is megkapta az engedélyt a maszkok újrahasznosítására – adta hírül a Kaliforniai kormányzó Sürgősségi Szolgálatának Hivatala. A tervek szerint akár naponta 80.000 maszkot is újra tudnak hasznosítani ezzel a módszerrel, így az egyszer használatos N95-ös maszkok többször is felhasználhatóvá válhatnak ezáltal. Jelenleg csak Ohióban végzik a fertőtlenítést, később több amerikai helyszínen is munkába állnak.

Védőfelszerelések érkeztek a kisvárdai kórházba
Folyamatosan érkeznek hazánkba a védőfelszereléseket szállító repülőgépek, melyeknek szállítmánya április 7-én elérkezett a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházba is. A szállítmányban többek között sebészeti maszkokat, FFP2-es magas szűrési tartománnyal rendelkező maszkokat, védőköpenyeket, arcvédő plexiket, kesztyűket, védőszemüvegeket vett át a kórház – nyilatkozta a Szon.hu-nak Hegyi Henrik az egészségügyi intézmény főigazgatója. Az igazgató e mellett elmondta, hogy a kórház maga is varratott olyan textil védőfelszereléseket is, amelyeket a saját mosodájukban tudnak sterilizálni és így folyamatosan használni. A főigazgató kijelentette, hogy köszönettel tartoznak azoknak a cégeknek, önkormányzatoknak, egyesületeknek és magánszemélyeknek, akik felajánlásokkal segítik a kórház munkáját és az ott dolgozókat.

Élelmiszer csomagot oszt az önkormányzat Kisvárdán
Folyamatosan érkeznek a felajánlások ahhoz a családtámogatói akcióhoz, melyet a kisvárdai önkormányzat indított útjára a héten. A segítségre egyre nagyobb szükség van a közel 17 ezres városban, hiszen március 18-val kezdve amikor is a Háda Kft. több mint 400 embert engedett el , több olyan üzlet is elküldte a dolgozóit a koronavírus okozta keresletcsökkenés miatt, mint például a főtéri Optika. Éppen ezért április 8-án, szerdán elsőkörben több mint 250 olyan családhoz juttattak el alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat az önkormányzat munkatársai, akiknek a járvány miatt vagy megszűnt a mukahelyük, vagy a fokozottan veszélyeztetett, 70 év feletti korba tartoznak.- írja Friss Média. Ezen csomagokat az eddig beérkezett felajánlásokból állították össze, valamint létrehoztak egy krízis-zöldszámot, ahol azoknak a hívást várják, aki segítségre szorulnak – legyen az bevásárlás, gyógyszer kiváltása vagy bármi más, amit a járványhelyzet miatt nem képesek elvégezni. A kisvárdai önkormányzat által létrehozott krízi-zöldszám a következő: 06 80 630 174.

A Twitter alapítója, Jack Dorsey egymilliárd dollárral támogatja a koronavírus ellen küzdő szervezeteket – írja a New York Times. Az alapító által közzétett nyilatkozatból az is kiderül, hogy az eddig hírességek által felajánlott összegek megtekinthetők egy nyilvános Google dokumentumban, ami elérhető Dorsey Twitter oldaláról. A Forbes magazin közlése szerint ez az eddigi legmagasabb összeg magánszemély részéről.

Csökkenhet az édességfogyasztás idén húsvétkor – olvasható az Origo oldalán. A Magyar Édességgyártók Szövetsége felmérést készített, a kialakult helyzetben az emberek inkább tartós élelmiszert vásárolnak, csokinyúlból és csokitojásból előreláthatóan nem fogy majd annyi, mint az előző években. A gyártás ennek ellenére folyamatos, az édességtermelő üzemek továbbra is teljes kapacitással működnek.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, április 9-ei adásunkat hallhatták.

Készítették: Venczkó Róbert, Magyar Dorottya, Szalai Anna, Tóbiás Boldizsár, Rozsnyai Zsófia, Cseh László, Molnár Dóra, Mészáros Blanka, Brünner Fanni.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.