Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában és Csehországban is iskolai szünetet rendeltek el – a román köztévé felveszi az órákat 5/5 (1)

Az Agerpress jelentése szerint Romániában a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében március 22-éig szünetel az oktatás az állami és magániskolákban. A román oktatási minisztérium az ottani közszolgálati televízióval együttműködve felvételeket készít majd tanórákról az oktatás minden szintjén, hogy biztosítsa a tanítás folytonosságát.

Prioritást élveznek a nyolcadikos, illetve az érettségi előtt álló diákok, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a küszöbön álló vizsgákra – közölte a szaktárca a tanfelügyelőségekkel.

A hagyományos egyetemi kurzusok felfüggesztését kérte a román kormány

Romániában a hagyományos kurzusok felfüggesztését kérte az egyetemek vezetőitől az Országos Vészhelyzeti Bizottság vezetője, Read Arafat. Marosvásárhelyen az Orvosi, a Színművészeti és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is felfüggesztette a tanítást.

A többi országban…

  • Csehországban Andrej Babiš cseh miniszterelnök kedd délelőtt jelentette be, hogy az összes általános és középiskolában szerdától tanítási szünet lesz – a rendelkezés nem terjed ki az egyetemekre – írja az Index.
  • Lengyelországban szerdán Mateusz Morawiecki jelentette be, hogy sem az iskolákat, sem az egyetemeket nem látogathatják a diákok csütörtöktől. Az egyetemi épületek bezárása legalább március 25-ig tart. Jarosław Gowin, a tudományos ügyek minisztere kiemelte, hogy az egyetemi adminisztratív funkciók és a kutatás folyik tovább és távoktatással a diákoknak is tanulniuk kell. Dariusz Piontkowski lengyel oktatási miniszter az iskolák bezárásával kapcsolatban jelezte, hogy több millió iskolás van kapcsolatban több millió más emberrel, akik között fontos helyen vannak a legveszélyeztetettebbek, a nagyapák és nagymamák.
  • Csütörtöktől Ukrajnában is zárva lesznek az iskolák és az egyetemek is, legalább április 3-ig.
  • Szlovákiában a pozsonyi polgármester bezáratta az általános iskolákat már tegnap, kedden, de csak a hét végéig, mivel egy fertőzött egy óvodai dolgozó volt. A többi iskola saját hatáskörben döntheti el, hogy bezár-e.
  • Szlovéniában egyelőre egyedi alapon zártak be egy iskolát, ahol egy négy osztályt tanító pedagógus lett koronavírusfertőzött.
  • Ausztriában egyelőre a középiskolákat zárták be, jövő hétfőtől. A többi iskola nyitva marad. A Bécsi Egyetem (Universität Wien) saját hatáskörben döntött a bezárás mellett tegnap, így mától április 3-ig csak távoktatás folyik.
  • Szerbiában minden iskola és egyetem működik.
  • Az USA-ban az intézmények maguk dönthetik el, hogy nyitva tartanak-e. Több iskola és egyetem zárt be.

About Post Author

1 thought on “Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában és Csehországban is iskolai szünetet rendeltek el – a román köztévé felveszi az órákat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.