Mit adott nekünk az EU 20 év alatt? – Publicisztika

Az elmúlt időben számos elemzés, értékelés, tanulmány, műsor és vélemény született az Európai Unióban eltöltött húsz évünkről. Ezeket nagy tudású, kiváló szakemberek és újságírók készítették, így csupán néhány impressziót és gondolatot kívánok megosztani veletek a jeles évforduló kapcsán, saját szűrőmön keresztül.

Foszlányokban emlékszem 2004 május elsejére, a majálisra és a napra, amikor Magyarország belépett az Unióba. Nem voltam még választókorú, olyannyira nem, hogy legelőször ezzel a jogommal a 2009-es európai parlamenti választáson éltem. Sok mindenre nem emlékszem már arról a napról, de pátosz nélkül volt egy kissé más, egy lélegzetnyire emelkedett hangulata – mint egy 18. születésnapnak. Az akkoriban még kis hatótávolságú városkám ún. szabadidő parkjában a klasszikus képek és szagok keretezték ezt a szakaszhatárt. Ragacsos vattacukor, lakossági sült kolbász, táncbemutató, konferanszié és sátrak, zsivaj, visszhangzó háttérzene és talán az Örömóda is, amit ma jobban tudok egy applikáció segítsége után lejátszani egy gyerekszintetizátoron, mint ahogy emlékeim szerint akkor elhangzott. Biztosan megtörtént, mint a Kacsamesék megszakítása. Vagy Dsuang Dszi álma.

Ám túl az emlékek hagymázain, ha csak szubjektíve tekintem át, hogy mit adott nekünk, nekem az EU és ehhez a közösséghez tartozás, akkor egész szép listát tudnék írni. Persze nem írom meg teljességében, mert nagy része mindannyiunk életében jelen van. Nincs olyan település itthon, ahol ne fejlesztettek volna valamit EU-s támogatással, nincs olyan ember az országban, akinek egy rokona, ismerőse vagy ő maga nem élt volna az országok közti szabad mozgással, akár tanulóként, turistaként vagy munkavállalóként. Nemzetközi programban (Erasmus, Youth in Action, stb.) találkoztam Reunion szigetéről francia srácokkal, szerveztünk együtt Ifjúsági projektet észtekkel, vettem részt sokadmagammal képzéseken Lengyelországban, Svédországban, Szlovákiában és Görögországban. Közös rádiós tartalmakon dolgoztunk szerb, német és osztrák kollégákkal. Most pedig éppen egy transznacionális kreatív projekt támogatja (többek közt) ennek a cikknek az elkészülését is.

Gondoljunk csak bele, hogy ezek a programok mennyit segíthettek hazánk fiataljainak. Angol gyakorlás, közeli-távoli országok és kultúrák megismerése, együttműködési és kreatív képességeik növelése és még annyi minden. Ráadásul minimális költségekkel vagy azok nélkül, ami nagyban tudta támogatni a társadalmi mobilitást.

Az elmúlt időkben kisebb-nagyobb intenzitással láttunk finoman szólva az EU-t kritizáló aktusokat, amelyek valósága vitatható, az viszont kevésbé, hogy más-más fénytörésben különböző nehézségei és kihívásai vannak az államok közti szövetségnek. Ám az EU minden hibája vagy gyengesége ellenére az eddigi legjobb szerveződés, amely Európában megvalósult.

Ha visszatekintünk 80 évet – vagy csak harmincnégyet – nyugat  felé ott az utolsó(?) világháború és a vasfüggöny. Ha délre, akkor a délszláv háború, ha pedig keletre, azt nem kell magyaráznom. Még ha csak arra is jött létre az EU, hogy Európa szívében ne legyen több fegyveres konfliuktus, az már siker. Ennél persze jóval távolabbra mutat az intézmény és minden velejárója.

Ha pedig objektíve tekintek erre a 20 évre, akkor első pillantásokra „csupán” ezeket látom mindabból, amit adott nekünk az EU:

Szabadon mozoghatunk: utazhatunk, élhetünk, dolgozhatunk és tanulhatunk az EU bármely tagállamában. Ez a jog a belső piachoz való hozzáférésen alapul, amely egy egységes piac, ahola javak, a szolgáltatások, a tőke és az emberek is szabadon mozoghatnak.

Szabadon vállalhatunk munkát és tanulhatunk: bármely EU-s országban anélkül, hogy munkavállalási engedélyt kellene szereznünk. Ezenkívül hozzáférhetünk az oktatási és képzési lehetőségekhez az EU egész területén.

Jelentős fogyasztóvédelem: Az EU szigorú normákkal rendelkezik, amelyek védenek minket a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoktól, mint a megtévesztés és a hamis reklámozás, emellett pedig minőségi kereteket is ad a termékeknek. A légi közlekedés egyszerűbb és olcsóbb lett, ahogy a telekommunikáció is.

Környezetvédelmi intézkedések, például szennyezési határértékek bevezetése, vagy csak egyszerűen az, hogy mindenki az EU-ban tiszta ivóvízhez juthat.

Azt pedig mindenki gondolja át, hogy mit adtunk mi az EU-nak.

Jamriskó Tamás
Grafika: Runway

 

This article was published as part of PERSPECTIVES – the new label for independent, constructive and multi-perspective journalism. PERSPECTIVES is co-financed by the EU and implemented by a transnational editorial network from Central-Eastern Europe under the leadership of Goethe-Institut. Find out more about PERSPECTIVES: goethe.de/perspectives_eu.
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are, however, those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Commission. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible.

A projektben, nemzetközi partnereink által készített tartalmakat itt találjátok.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.