Glossza 7.: Menzaforradalom? – beszélgetés Mautner Zsófiával és Báti Anikóval

Hogyan látja egy gasztroblogger és egy táplálkozáskutató a gasztronómiában bekövetkező változásokat? Vajon a TikTok videók és főzőműsorok korában bátrabbak lettünk a konyhában? Miképp tanulhatjuk meg újra és őrizhetjük meg nagymamáink receptjeit és találjuk fel újra a már régen ismert technikákat? Milyen szerepet tölt be étkezésünkben a menza, és ez hogyan viszonyul a családi étkezéseink otthoni szokásaihoz? Mennyire engedi meg pénztárcánk a fenntarthatóbb és tudatosabb táplálkozást? A Glossza 7. epizódjában Mautner Zsófia gasztrobloggerrel, szakácskönyvíróval, a Chili és Vanília gasztroblog szerzőjével, valamint Báti Anikó a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének munkatársával, táplálkozáskultúra-kutatóval beszélgettünk. 

Az ételekről, az étkezésről nagyon különböző elképzeléseink vannak. Fogyasztóként a termelés és előállítás folyamatától egyre távolabb kerültünk, és a hozzáférési lehetőségeink is nagyban átalakultak. Az otthoni ízeket elsőként az ipari munkarend írta felül, hiszen a gyári munkásokat a népikonyhák látták el. A munkások viszont gyakran panaszt tettek a délidőben eléjük tett ételekre, és elutasították a konyha főztjeit. Ez az „elutasítás” később alapvetően meghatározta a menzák ételeihez való viszonyulást. A BTK Néprajztudományi Intézetében Báti Anikó vezetésével működő kutatócsoport célja ennek gyakorlati foglalkozásokon és beszélgetéseken keresztül történő javítása, természetesen nem elhanyagolva annak elősegítését, hogy a menzákon minél jobb ételek kerülhessenek az asztalokra.  

Az adásban szóba kerültek a közétkeztetési rendelet előnyei és hátrányai, a gyerekkori kedvencek, az illatok és ízek emlékein keresztüli megidézése, a konyha, a spájz és a padlás tárgyain keresztül pedig a család- és településtörténetek kibontakozása. A közétkeztetés mellett a magyar konyha sokféleségéről, a fenntartható és tudatos fogyasztásról, a helyi szereplők aktívabb bevonásáról, a szezonalitás és lokalitás fontosságáról, valamint megvalósuló jó gyakorlati példákról is kérdeztük a podcast vendégeit.  

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.

A Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcast- sorozata. Az epizódokat az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz tartozó Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai készítik. (https://abtk.hu/ismerettar/glossza/adasok)

Az epizódokat az EPER Rádió együttműködésben az ELKH BTK-val publikálja.

A műsor a Spotify csatornáján is meghallgatható:

Meghallgatható és letölthető hangtárunkból:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.