Glossza 5.: Egy pszichiátriai gyűjteménybe zárt barátság története – beszélgetés Perenyei Mónikával és Szilágyi Judittal

Jelenetek az elmegyógyintézet életből. Portrék az orvosokról és betegtársakról. Festmények, fényképek, tárgyak egy elzárt világból és levelek a külvilághoz kapcsolódó családtagoknak, barátoknak. Küzdés a művészeten keresztül a megértés és az értelmes élet lehetőségéért. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcast-sorozata, a Glossza ötödik adásának vendégei Perenyei Mónika, a BTK Művészettörténeti Intézetének tudományos munkatársa, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének vezetője és Szilágyi Judit, a Petőfi Irodalom Múzeum muzeológusa voltak.

A Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény „pszichiátriai múzeumként” működik a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. Izgalmas szeletét kínálja a magyar vizuális kultúrának. Az orvosok és betegek egyszerre voltak lakói és formálói az elmegyógyintézetnek, illetve alkotói a tébolydában megnyílt elmeügyi múzeumnak, amely későbbi gyűjteményként került a Művészettörténeti Intézethez. De hogyan kapcsolódik össze a vizuális kultúra, a művészet és a tudomány az elmeorvosok által támogatott művészeti alkotás öndokumentáló folyamatában? Hogyan működik a gyűjtemény egy kórházi és hogyan egy tudományos környezetben? A vizualitás, a lélekgyógyászat és az elmegyógyászat összefüggései egyaránt előkerültek az adásban.

Ahogyan az a fotó is, amely egy festményt ábrázol, és amelyről kiderült, hogy egy régi barátság darabja. Két gyűjteményből, két, különböző szálakon futó kutatáson keresztül bontakozik ki Pál István festő és Füst Milán író évtizedeken át tartó barátsága. Füst kiállhatatlan és nehéz természete ellenére élete végéig kitartott az elmegyógyintézetbe zárt képzőművész mellett. Pál számára Füst jelentette a kapcsolatot a külvilággal és a saját múltjával. A közös gyökerek, (ön)reflexiók, mélylélektani kérdések, a konfliktusos zsidó identitás, a művészethez való szenvedélyes kapcsolódás egy életre összekötötték az írót és a festőt. Az egyszerre és hasonlóan ívelő pályák azonban korán eltértek egymástól: míg Füst Milánnak sikerült kiteljesednie, addig Pál Istvánnak ezt betegsége lehetetlenné tette. 1944 júniusában pedig végérvényesen megszakadt Pál élete: a gyöngyösi kórház elmeosztályáról hurcolták el, majd vélhetően Auschwitzban meghalt.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.

A Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcast- sorozata. Az epizódokat az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz tartozó Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai készítik. (https://abtk.hu/ismerettar/glossza/adasok)

Az epizódokat az EPER Rádió együttműködésben az ELKH BTK-val publikálja.

A műsor a Spotify csatornáján is meghallgatható:

Meghallgatható és letölthető hangtárunkból:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.