Nyílt eseményekkel elindult az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! című program 5/5 (1)

Országszerte legalább kilenc egyetemen indult el ma reggel az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! esemény. Az érdeklődőket nyílt programokkal várják a szabad egyetemi polgárság tagjai. 

Az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért célja, hogy a  magyar egyetemi polgárság maga szervezze meg azt, aminek természetesnek kellett volna lennie: a hiteles tájékoztatást és a nyílt párbeszédet a modellváltásról. 

Az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! egy oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló, egyhetes, országos esemény április 19-23. között. A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés.

Emelett számos résztvevő egyetem polgársága a nagyközönség számára is nyílt programokat szervez, amelyeket az online térben követhetnek az érdeklődők.

Az Infosztrájk nyílt programjai a következőek, a csatlakozás módjáról az egyes események leírásában tájékozódhatnak. 

Április 19. HÉTFŐ:

  • 14:00 – Tomka Béla (SZTE, Történeti Intézet) nyílt előadása, Képözön, vizuális provokációk: Fejezetek a 21. század vizuális történelméből címmel. A Facebook-esemény itt elérhető. 

Április 20. KEDD:

  • 17:00 – Kerekasztal beszélgetés – A modellváltáson túl. A MOME tapasztalatai az egyetemi átszervezésről. (Résztvevők: Kopek Gábor DLA, egyetemi tanár, kuratóriumi tag, a MOME volt rektora; Gyenge Zsolt, PhD, egyetemi docens, szenátusi tag, az egyetemi szakszervezet vezetője; Németh Lala, HÖK alelnök; Klöpfler-Topor Tibor, HÖK vezetőségi tag). Az esemény itt elérhető.
  • 18:00 – Mélyi József (MKE) kultúrpolitikai előadása, A és B eset címmel. Az esemény itt elérhető. 

Április 21. SZERDA

  • 9:00 – 16:00 – Infosztrájk konferencia az ELTE oktatóinak szervezésében, Részvétel, civil társadalom, sztrájk a felsőoktatásban és azon túl címmel. Az online konferenci az alábbi linken keresztül elérhető. 
  • 16:30 – B. Nagy Anikó (MKE) nyílt órája, Diákmozgalmak ‘68 Franciaországában címmel. Információk a csatlakozásról itt érhetőek el
  • 18:00 – Kerekasztal az SZTE-n, Az elmaradt tárgyalás szempontjai és az átalakulás törvénytervezete címmel. Bővebb információ a résztvevőkről itt elérhető. 

Április 22. CSÜTÖRTÖK

  • 14:00 – Kovács Krisztina (SZTE, Magyar Irodalom Tanszék) nyílvános szemináriuma Egyetemi autonómia és kultúrafinanszírozás címmel. Az esemény ide kattintva elérhető
  • 20:00 – Filmklub az MKE hallgatóinak szervezésében. A Blokád című dokumentumfilm online streamelésére, és az utána következő beszélgetésre a hallgatók minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A szabad egyetemi polgárság minden érdeklődőt szeretettel vár a nyílt programokra!

Azokon az egyetemeken, ahol most nyílt programok szervezésére nincs lehetőség az egyetemi polgárság a hét folyamán tanórák keretein belül tematizálja az egyetemi autonómia fontosságát. 

Üdvözlettel, 

Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Szegedi Tudományegyetem,

Pécsi Tudományegyetem,

Debreceni Egyetem,

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,

Budapesti Corvinus Egyetem,

Magyar Képzőművészeti Egyetem,

és a Színház- és Filmművészeti Egyetem

szabad egyetemi polgársága.

Az Infósztrájk teljes közleményét a kapott sajtóanyagukból vettük át.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.