Új játékost igazolt a Média Tanszék, az ELTE világrangsorban és nagy az öröm a NASA-nál – Híreink

“Politizálni márpedig meg kell tanulni” – mondja Dr. Polyák Gábor docens az ELTE Média online portálnak adott interjújában. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szeptembertől már főállásban az ELTE Média oktatója, így Médiajog, Médiagazdaságtan, továbbá Médiaetika és Médielmélet órán bárki találkozhat Polyák tanár úrral.

A Malatinszky Dávid által készített interjúban többek között szó esik arról, hogy miért fontos a médiatudományok oktatása a fiatalok számára, arról, hogy milyen politikai folyamatok zajlanak jelenleg a felsőoktatásban, továbbá mérlegen a magyar sajtószabadság helyzete is.

A Pesti Srácok online hírportál tavaly jelentetett meg egy cikket az ELTE akkori óraadójáról, „Pofátlanul tolja a sorosista propagandát az ELTE médiaoktatója” címmel. A támadássorozatra az ELTE diákjai közös petícióval álltak ki tanáruk, Polyák Gábor mellett, mint írták: Az ELTE BTK Média Tanszékének oktatói magas szintű professzionalizmusról és hozzáértésről tanúskodnak az oktatási módszereik tekintetében. Az oktatási folyamat során nem alkalmaznak olyan eszközöket, amelyeknek célja a hallgatók politikai nézeteinek befolyásolása lenne.”

A teljes interjú a www.media.elte.hu oldalon olvasható.

A hír meghallgatható itt:

Négy magyar egyetem, köztük az ELTE is megtalálható az összesített egyetemi világrangsorban – írja az Eduline.hu.  A magyar intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést, ezzel 414. helyet elfoglalva a ranglistán. Az európai rangsorban 182. helyen végzett az egyetem. Az ELTE kiemelkedő eredményt ért el kémia, fizika, űrkutatás és pszichológiai területén. Az összesített magyar rangsorban másodikként következik a Semmelweis Egyetem, harmadik helyen a Debreceni Egyetem, negyedikként pedig a Szegedi Tudományegyetem.

Azt még nem igazán tudni, hogy a jelenleg zajló felsőoktatási átalakítások milyen változásokat mutatnak a jövő évi rangsorokban. Fábri György, az ELTE docense úgy véli, hogy önmagában a fenntartóváltás biztosan nem eredményez majd jelentős javulást az egyetemek rangsorhelyezésében – áll az Eduline cikkében.

A hír meghallgatható itt:

Önállóan landolt a NASA marsjárója február 18-án! Az Amerikai Űrügynökség „Kitartás” névre hallgató kisbusz méretű eszközére kb. kétéves küldetés vár. A kutatók reménykednek benne, hogy bizonyítékot találnak a marsi élet nyomaira. Az eszköz elsődleges feladata lesz, hogy vizsgálja az emberi marsmissziók lehetőségét. Extra adalékként, a sci-fi filmek rajongói pedig még azt is megtudhatják, hogy milyen a Mars hangja valójában.

A landolás után hatalmas öröm tört ki az űrügynökség vezérlő termeiben, majd később az első képek is beérkeztek a Mars felszínéről. A következő napokban üzembe helyezik a Marsjárót és kezdetét veszi a kutatási időszak, amire csaknem 2,7 millió dollárt áldoztak.

A 36. marsi év alkalmából pedig földrajzi atlasz jelent meg a Marsról, amelyet az ELTE oktatója, Hargitai Henrik készített. A domborzati, éghajlati viszonyok mellett a kiadványban bemutatják a vörös bolygóra küldött járműveket is. Az Atlasz előkészületei az ELTE TTK természetismeret tanár szakos hallgatóinak bevonásával folyt – olvasható a 24.hu-n.

A hír meghallgatható itt:

Készítette: Berecz Péter

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.