Konteó Kisokos minisorozat 1/5 (1)

Az összeesküvés elméletek hat egyetemista szemszögéből! A műsorban bemutatjuk a leghihetetlenebb és legnépszerűbb konteókat, miként működnek a vírusok és az oltások, meddig ér el a felsőbb hatalmak keze, mi az az illuminati, gondolkodunk az áltudományokról és több popkulturális rejtélyt is bemutatunk.



1. Epizód: Felvezetés, avagy mi az a konteó

Az első epizódban felvillantjuk a leghihetetlenebb és legnépszerűbb konteókat.

Melyik a kedvenc konteónk és melyek azok, amiket még mi is elhiszünk? Mit is nevezünk konspirációs teóriának és miket sorolhatunk ide?

Szót ejtünk a legelterjedtebb és a legtitokzatosabb elméletekről. Szóba hozunk minden olyan területet, melyről később szó lesz és megvitatjuk miért hisznek vagy épp nem hisznek az emberek az ilyen elméletekben.

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:



2. Epizód: Vírusok és oltások

Hogy működnek a vírusok? Hogyan működnek az oltások? Mik az oltásellenesség szintjei?

Körbejárjuk a biológiai fogalmakat, hogyan nézhet ki egy vírus, és hogyan élnek és szaporodnak. A legfontosabb pedig, hogy hogyan terjedhetnek és fertőznek. 

Átbeszéljük, hogy miként fejtik ki hatásukat az oltások és milyen típusaik vannak, hogyan készülnek és miért lehet kifejleszteni a semmiből, akár egy év alatt is.

Megbeszéljük, hogyan formálódott az eltávolodás az oltásoktól történeti szempontból, és hogy az Egészségügyi Világszervezet miként kategorizálja az oltásellenességet és miért tartja ezt az egyik legnagyobb egészségügyi veszélyforrásnak.

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:



3. Epizód: Megfigyelőrendszerek

Meddig ér el a felsőbb hatalmak keze? Mi az az illuminati?

Az 51-es körzetbenföldönkívülieket rejtegetnek?

Az amerikai himnusszal akarták átmosni az emberek agyát?

Atelefonunk lehallgat minket? Le kell ragasztanunk a laptopunk kameráját?

A galambok igazából kamerák? A koronavírust csak azért találták ki, hogy elemet cseréljenek a galambokban?

Az összeesküvés-elméletek csak marketing fogások?

A Konteó Kisokosharmadik részében ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ keresni.

Az összeesküvés-elméletek alapvető célja az, hogy az emberek rendszert találjanak a káoszban, megmagyarázhassák a megmagyarázhatatlant – így hát nem meglepő, hogy számos ilyen teória alakult ki az országokat élén álló kormányokkal kapcsolatban. A vezető réteg ügyeibe soha nem láthatunk be mi, egyszerű polgárok, ebből következően sokan gondolják úgy, hogy a hatalmi elitnek jóval több titka van, mint azt valaha gondolnánk. Ezek közé tartozik az is, hogy tulajdonképpen nem is a megválasztott politikusok irányítják az országokat, hanem az illuminati nevű szabadkőműves szervezet (amiről, valószínűleg, mindenki hallott már az élete során), akik az élet minden egyes területét a kezükben tartják. Népszerű felfogás még az is, hogy tulajdonképpen mindannyian a kormány folyamatos megfigyelése alatt vagyunk, legyen az a telefonunkon, a laptopunk kameráján, vagy a galambnak álcázott drónokon keresztül.

Az alábbi témákon kívül megemlítjük majd az 51-es körzet is, ahol az Amerikai Egyesült Államok tisztviselői földönkívülieket rejtegetnek – állítólag. Beszélünk még azokról az alkalmazásokról és internetes oldalakról is, amik felhasználják az adatainkat, továbbá megvitatjuk, hogy mennyi esély van arra, hogy a telefonunk valóban hall mindent, amit mondunk. Előkerül az (általunk) egyik legfurcsábbnak és legabszurdabbnak tartott összeesküvés elmélet is, mely szerint a galambok tulajdonképpen kamerák, és azért tartják fenn őket a kormányok, hogy megfigyelés alatt tudhassák az országok lakóit. Erről az elméletről azonban (sok másikkal ellentétben) kiderül, hogy még saját kitalálója sem vette igazán komolyan: csupán egy marketingfogás volt – annak viszont kitűnő, a huszonéves fiú ugyanis számos, galambokhoz kapcsolódó terméket tudott értékesíteni webshopjában.

Beszélünk még saját tapasztalatainkról, az általunk hihetőnek, vagy pont kevésbé hihetőnek tartott elméletekről, az ezekhez kapcsolódó gondolatainkról, meggyőződéseinkről. Az esetekről, amikor mi magunk is tapasztaltunk valami olyasmit, ami arra engedett következtetni, hogy a telefonunk lehallgat minket, és a kimondott szavainkat figyelembe véve választotta ki nekünk a reklámokat. Eljátszunk a gondolattal, hogy mi van, ha valahol odakint ül egy személy, akinek az a feladata, hogy minket figyel a webkameránkon keresztül. Megállás nélkül.

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:



4. Epizód: Áltudományok

Mik az áltudományok?

Mi a különbség az áltudományok és nem tudományok között?

Hol találkozhatunk mindennapi életünkben az áltudományokkal, mi a céljuk? 

Mindenki könnyen találkozhat a hétköznapokban ezzel a jelenséggel, viszont cseppet sem könnyű meghatározni, hogy mikor beszélhetünk áltudományról, és mikor nem.
Egyáltalán van-e jogunk arra, hogy mi szkeptikusként kijelenthessük valamiről, hogy áltudomány?
Talán pont ez a céljuk ezeknek a magukat tudományosnak valló ismereteknek, hogy az emberek alulinformáltságát, hozzá nem értését kihasználva adhassák el a saját szellemi terméküket, ezzel átverve az őket?
Erről, és még sok más, ehhez kapcsolódó kérdésről beszélgettünk, a Konteó Kisokos podcast sorozat ezen részében.

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:



5. Epizód: Popkultúra

Diana hercegnő halála gyilkosság volt, vagy esetleg baleset?

Stevie Wonder csak megjátssza, hogy vak?

Anne Hathaway férje Shakespeare reinkarnációja, és együtt születtek újjá?

Walt Disney-t lefagyasztották, és a Frozen lopott?

Elvis Presley csak megjátszotta a halálát és máig köztünk él?

A Konteó Kisokos utolsó epizódjában ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:

Készítették:

Gaál Virág
Jagicza Eszter
Gáspár Enikő
Vass Dorottya
Kovács Fanni
Szinger Eszter

A minisorozat egyetemi kurzus során készült, hibrid oktatásban.
Technikai producer és demonstrátor: Őri Soma
Oktató: Jamriskó Tamás

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.