“A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük” – jelentették be az SzFE sajtótájékoztatóján.

Néhány perce hangzott ez el a Vas utcai épület előtt, az SzFE autonómiájáért folyó demonstráció és egyetemfoglalás 71. napján.

A sajtótájékoztató elején a Kicsi vagyok én gyermekdalt, majd a Hej a titkos egyetem címűt énekelték el.

Röviden ismertették a közelmúlt eseményeit, miszerint egy november 6-i intézkedés alapján az egyetemen az oktatást felfüggesztik, ám ezt az intézkedést a felsőoktatási törvény megsértésével hozták meg. A Hallgatói Önkormányzat emiatt bírósághoz fordult. Az eljárás halasztó hatálya miatt a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrahajtani nem lehet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói holnaptól, november 11-től digitális oktatásra állnak át és elhagyják az egyetem épületeit és a kollégiumot is. Kiemelték, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem tárgyal velük, ezért úgy fogalmaztak, hogy: “a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük. Az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik”.

Megköszönték még a Vas és Stáhly utca lakóinak a türelmét, a rendőröknek a gyülekezéseik biztosítását és a magyar társadalomnak, hogy kiálltak velük a felsőoktatás szabadságáért.

A sajtótájékoztatós hosszas taps zárta.

Újságírói kérdésekre nem válaszoltak.

Fotó: kultura.hu 2020/09

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.