Visszatért az iskolatévé — a térségben három országban is készülnek magyar nyelvű iskolatévés tartalmak ettől a héttől

Frissitve: 2020-03-31

Szerbiában március 17-től az általános iskolai oktatás a szerb köztévé RTS csatornáján, a középiskolai az RTS Planetán lesz, jelentette be a szerb oktatási minisztérium. Ezek fogják kiegészíteni a tanárok digitális oktatását, illetve erre épülhetnek a tanárok által adott feladatok. Az általános iskolai iskolatévé 8-tól kezdődik a tantervet követve. A tanmenet ezen az oldalon lesz olvasható: https://www.rasporednastave.gov.rs/ szerbül. Az 1-7. osztályosoknak napi két óra, a 8.-osoknak három óra lesz, amik közül kettő midig szerb nyelv és matematika. Napokon belül megszervezik, hogy az iskolatévé a szerbiai kisebbségek nyelvén is elérhető legyen — így magyarul is. A középiskolák honlapjaikon fogják tájékoztatni a diákokat a tévés oktatásról.

Romániában Telescoala néven indult újra az iskolatévé. Az adás ma indult, 40 év szünet után, a román köztévé TVR2 csatornán és a TVR Youtube csatornáján. Itt látható az első adás:


Az adások 8. osztályosoknak 9-10, 12.-eseknek 15-16 óra között lesznek, román nyelv és irodalom és matematika tantárgyból, plusz 12. osztályosoknak egy blokk más tantárgyból is, akárcsak Szerbiában.
A magyar iskolatévés tartalmat már szervezi a Magyar Szülők Szövetsége és 8-12. osztályosoknak fognak jövő héttől műsorokat készíteni. A Magyar Szülők Szövetsége Facebookon kérte a Bukarest, Marosvásárhely és Kolozsvár környéki pedagógusokat hogy jelentkezzenek órák tartására.

Csehországban UčíTelka néven indult az iskolatévé általános iskolásoknak, a cseh oktatási minisztérium szervezésében. A délutáni műsorok címe Odpoledka lesz. A cseh köztévé 2-es csatornáján (ČT2) 30 perces blokkokban lesznek az adások, melyekben egy tanár a stúdióban levő néhány gyereket fog tanítani, ezáltal egy valódi osztályszituációt bemutatva. A délelőtti műsor 9-12, a délutáni 12-3 között lesz. A fő tantárgyak a cseh nyelv és a matematika lesz, de tornaóra is lesz, melyek David Svoboda öttusázó tart. A vizsgákra készülőknek a tévé 45 perces Škola doma című műsort ad (otthoni iskola) kedden és csütörtökön 2 órakor. Ez interaktív adás lesz, ahol a gyerekek e-mailben kérdéseket tehetnek fel és csetelhetnek is. A cseh TV gyerekcsatornája is beveti magát a gyerekek szórakoztatásába.
Itt lehet megnézni az első napi leckét.

Cseh nyelvtanóra a cseh tévében
Tévétorna gyerekeknek a cseh tévéből

Magyarországon az M5 csatorna lesz iskolatévé. Az MTVA közleménye szerint “8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készülnek: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben.” 12 órától a középiskolás korosztály számára sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok elérhetőek lesznek a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is – áll az MTVA közleményében.

Etikaóra a magyar tévé stúdiójában ( Felsős Egy etikai probléma körüljárása
2020.03.13. “) Bár a műsor a Médiaklikk közszolgálati oldalán érhető el, csak egy végbélkúp reklám megnézése után nézhetik a gyerekek a műsort.

A magyarországi iskolarádió 1963-ban indult és fél éven belül követte az iskolatévé. A hetvenes években magnószalagon is eljuttaták műsoraikat az iskolákba. Ezek a felvételek mára az iskolákból eltűntek, még a pedagógiai könyvtárnak sincsenek meg. Az iskolatévé 1987-ben szűnt meg. Egyik legismertebb műsora Öveges professzor fizikaórái voltak.

Iskolatévét indított az Index portál is. Itt felkért középiskolai és egyetemi tanárok tartanak órát érettségi témákból.

A Soproni Televízió – a régi iskolatévéhez hasonlóak – színészek segítségével kezdett “Suli TV” műsorokat gyártani. A Miskolc TV-ben helyi középiskolás tanárok tartanak érettségire felkészítő órákat.

Ajánjuk továbbá

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.