A Civil rádió a 2017-es Civil Szív megmozduláson

A hatóság kiírta az éterből a Civil Rádiót 5/5 (3)

Nem hosszabbította meg a Civil Rádió frekvenciahasználati jogát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, adta hírül a Magyar Hang. A hatóság különböző jogszabály-sértésekre hivatkozva nem engedélyezte a folytatást Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi nonprofit közösségi rádiójának. A Civil Rádiót működtető alapítvány legutóbb 2012-ben kötött műsorszolgáltatási szerződést a médiahatósággal hét évre, amelyet most öt évvel hosszabbíthatott volna meg.

Az NMHH csütörtök este a következőt írta honlapján: „a körzeti Budapest 98,0 MHz (…) Civil Rádió (…) hét év után lejáró hatósági szerződései ügyében a Médiatanács – tekintettel a szolgáltatók ismételt jogsértéseire, amelyek esetén a médiatörvény kizárja a hosszabbítást – nem újította meg a szolgáltatók médiaszolgáltatási jogosultságát.”

A jogsértések a médiahatóság jegyzőkönyvei szerint elsősorban a zene-szöveg arány, a magyar zenei kvóta és a kötelező adatszolgáltatás teljesítésére vonatkoztak.

2014-ben egy héten például 52% helyett 50% szöveges műsort adott és 40% ismétlés helyett 42,4 % ismétlést adott, illetve napi rendszeres híradást vállalt, de 2014. június 29-én (vasárnap) mégsem adott híreket, valamint 52% helyett heti 33,95% magyar zenét adott (ami mellett 385 perc zenét a hatóság nem tudott azonosítani, ezért azt nem számította magyar zenének). Azóta a Civil rádióra többször is kiróttak hasonló büntetéseket. A rádió alkalmanként 10-100 ezer Ft nagyságrendű büntetésekben részesült, amit be is fizetett.

A Fidesz által megszavazott médiatörvény alapján a közösségi rádióknak minimum 50% magyar zenét kell sugároznia, és a médiahatóság „önszabályozó adatszolgáltatási” gyakorlata szerint a rádióknak, legyenek azok nonprofit közösségik vagy országos kereskedelmik, a napi összes műsorról és minden lejátszott zenéről részletes adatlapot kell küldeniük a hatóságnak, hogy így ellenőrizhessék a kvóták betartását. A médiatörvény 48. § alapján a sugárzási engedély nem újítható meg, ha a médiaszolgáltató a médiatörvényt “ismételten vagy súlyosan megszegte”.

Ide kapcsolódik, hogy alig egy hónappal ezelőtt a szegedi Rádió 88 is veszélybe került, mert sokáig úgy tűnt, hogy a médiahatóság nem hosszabbítja meg az engedélyét. Az utolsó pillanatban azonban, a hvg és a Média1 portál információi szerint háttéralku születhetett egy, a rádiót megvásárolni kívánó Fidesz-közeli vevőjelölttel és a szegedi kereskedelmi rádió így az éterben maradhatott.

A Civil Rádiónál többek között Fiala János, Marton László Távolodó, Tallér Gábor, Thuróczy Gergely és Tóth Mónika is a műsorkészítőként tevékenykednek. A Civil Rádió 1993-ban indult és kezdetben a Tilos és a Fiksz rádiókkal közös frekvencián sugározta adását. Ez a rendszerváltás utáni három „nagy” budapesti szabad rádió közül a második, amelyik elhallgat az éterben, így az utolsó a Tilos Rádió marad. Kisközösségi rádió jelenleg 17 működik az országban, míg 2010-ben még 64 szólt.

A Civil Rádió volt az egyetlen budapesti nonprofit közösségi adó, mely független közéleti-politikai hírszolgálatot is adott.

A Civil Rádió 98 MHz-en működő adóját idén december 21-én kell lekapcsolni.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.