Ezerarcú művészet: Egy lappangó festői életmű – Gyügyei Nagy Zsigmond 5/5 (6)

Az Ezerarcú művészet első adásának alkalmával Rácz Anna Ónodi Irénnel beszélget, aki egy rendkívül érdekes képzőművészeti témának a kutatója.  Gyügyei Nagy Zsigmond, XIX. században élt festőművész életével és munkásságával foglalkozik.

A XIX. század végén, a XX. század elején egy komoly festő-dömping jellemzi a magyarországi képzőművészetet. Rengeteg festőművész tanult külföldön, a művek jelentős számban külföldi tulajdonban vannak. Talán ez is az egyik oka annak, hogy ma, a XXI. század elején még mindig léteznek feltáratlan életutak, alkotások.

Egy ilyen hiátust pótol az a kutatás, amelyről beszélgettünk. Gyügyei Nagy Zsigmond külföldön tudott sikeres karriert befutni, még a spanyol királyi udvarban is ismertté vált. Párizs, Spanyolország és Dél-Amerika tájai, emberei adtak ihletést vásznainak.

A beszélgetésben szó kerül arról, hogy hogyan és miért indult el ez a kutatás. Beszélünk egy elkészült, de még kiadásra váró monográfiáról. Elhangzanak a segítők, közreműködők nevei, és röviden igyekszünk bemutatni a festőművész rendkívül gazdag életútját. Mesterei, kiállításai, a festői munkássága alatt használt szignói is a műsor részét képezik. A kutató beszél a képvadászatról, amelyet annak érdekében indított, hogy egy budapesti kiállítás keretében Gyügyei Nagy Zsigmond festményei kiállíthatóak legyenek.

Meghallgatható mixcloudon:

Gyügyei Nagy Zsigmond portréja

Hangtárunkból letölthető:

Borítófotó: a festő “Arany teher” című alkotása – a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.