Mire kell figyelni az amerikai diák tüntetőknek?

forrás: denverpost.com
forrás: denverpost.com

Az Egyesült Államok diákjai tüntetést terveznek megemlékezésként a floridai lövöldözés áldozatainak. De mire kell odafigyelniük?

Az alkotmány az iskola területén is érvényes – a diákoknak az iskola kapuját átlépve is joguk van a szólásszabadsághoz, nem kaphatnak érte büntetést.

Egy egész iskolára kiterjedő tüntetés engedélyezett -viszont a tanárok büntethetik miatta a diákokat. Nem a politikai motiváció miatt, hanem abban az esetben, ha a tüntetés a tanórák idejére esik.

Ha a diákok elhagyják az iskola területét, a tanárok megakadályozhatják, hogy visszatérjenek – kivéve ha elfogadható indokot találnak a távollétre, és azt igazolni is tudják.

Érdemes megjegyezni, hogy vannak azért olyan iskolák, amik megengedik diákjainak a tüntetést. Ilyen a Milwaukee-i  Whitefish Bay középiskola, akik kikötötték, hogy a diákok érjenek vissza a 4. órára.

A közösségi médiára felrakott posztok is büntetéssel járhatnak. Az iskola tanulóira ugyanazok az alkotmányos jogok vonatkoznak, mint mindenki másra. Feltéve, ha a posztok az iskola területén kívül, a tanórák idején túl és nem az iskolával kapcsolatban születtek.

Fiatalabb diákok keményebb büntetéseket kaphatnak – mivel a fiatalabb, mondjuk általános iskolás diákok cselekedetei bomlasztóbbnak számítanak, mint egy középiskolás diák tevékenysége.

Végül pedig, a törvények nem vonatkoznak a magániskolákra – így nem védi az iskolák tanulóit sem.

Horog Vanda

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.