A technológia a kézírás rovására megy?

kids-girl-pencil-drawing-159823.jpeg

Egyre több gyereknek okoz nehézséget megfogni egy tollat vagy egy ceruzát a tech (tek) eszközök miatt – mondják gyermekgyógyászok.

Sally Payne (szelli péjn) brit gyermekgyógyász, aki a Heart of England (hárt of inglend) nevű alapítvány vezetője azt nyilatkozta the guardian.com-nak, hogy az érintőképernyős telefonok és a tabletek használata miatt a gyerekek ujjaiban nem fejlődnek rendesen az izmok, így nem tudják az iskolában rendesen megfogni az íróeszközöket.

10 évvel ezelőtt, mielőtt a technológia rohamosabban fejlődött volna, az iskolába kerülő gyerekeknek megvolt a megfelelő kézerősségük és ügyességük. A legtöbb szülő egyszerűbb megoldásnak tartja, hogy tabletet ad a gyereke kezébe játékra, mint építőkockákat, kiskocsikat, papírt és ceruzát vagy kifestőket.

A doktornő egy 6 éves kisfiú esetéről is beszámol, akinek fél évig kellett minden héten kezelésre járnia, hogy erősítsék a kezében lévő izmokat és megtanuljon íróeszközt a kezébe fogni.

Egyes brit óvodákban és iskolákban már tableten keresztül tanítják a gyerekeket, de ezek az intézmények azt is beismerték, hogy nem jó csak erre hagyatkozni.

Mindezek után felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon a jövőben fognak-e a gyerekek egyáltalán kézzel írni és rajzolni?

 

Horog Vanda

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.