eperlogo.jpg
Első Pesti Egyetemi Rádió van eszed.
Az Első Pesti Egytemi Rádió Alapító Okirata
Az Első Pesti Egytemi Rádió Alapító Okirata (2004)

Célok
A Rádió nem nyereségérdekelt kisközösségi rádió. A Rádió célja tudományos, művészeti, kulturális ismeretterjesztés, (táv-)oktatás, és a belváros szellemi életének formálása, tükrözése, fórum teremtése az itt tanulók és oktatók számára. Kiemelten fontos célunk a vételkörzetben élők tájékoztatása az itt folyó tudományos, kulturális és művészeti tevékenységről, az ELTE diákéletéről.

Működési keretek
Az Első Pesti Egytemi Rádió (a Rádió) tulajdonosa a Média Universalis Alapítvány
Igazgató: Almási Miklós (A Média Universalis Alapítvány elnöke)
A technikai és szakmai hátteret az ELTE média szak biztosítja.
A rádió munkájában történő részvétel önkéntes.

A Rádió munkatársainak és vezetőinek választásáról
A szerkesztőség bázisa az ELTE hallgatói és oktatói közössége, de a rádió nyitott bármely más oktatási/ismeretterjesztési profilú nem nyereségérdekelt szervezet, intézmény felé. A BTK hallgatói a rádió működésében való részvételt közismereti tárgyként felvehetik.
A szerkesztőség munkájában való részvétel feltétele a meghirdetett rádiós kurzusokon való részvétel vagy elvégzett rádiós kurzus.
A szerkesztőség tagjai részvételével félévente egy közgyűlést tartunk, ahol évente - szeptemberben - titkos szavazással választjuk meg a szerkesztő bizottság tagjait.
- A szerkesztő bizottságba a Médiakutatási és Művészetelméleti Intézet oktatói jelölhetők
- A szerkesztőségek vezetői posztjaira olyan nappali tagozatos egyetemi hallgatók, oktatók jelentkezhetnek, akik már elvégeztek legalább egy a Médiakutatási és Művészetelméleti Intézet által meghirdetett rádiós kurzust. Ez alól a 2004/05 év kivétel, ahol azok is jelentkezhetnek, akik most vettek fel először ilyen szemináriumot.
A választás egyszerű többséggel történik.

A rádió irányítása
A rádió szerkesztő bizottságának tagjai a a Médiakutatási és Művészetelméleti Intézet mindenkori oktatói közül kerülek ki. Az induló szerkesztő bizottság összetétele:
Felelős szerkesztő: Hargitai Henrik
Műsorigazgató: Batki Zsolt
Marketing igazgató: Sánta Edina

A technikai berendezések használatáról
A technikai berendezések használatát az intézmény (stúdió) mindenkori szabályzata irányadó. A rádió munkájában résztvevők mindenkor teljes anyagi felelősséggel tartoznak az általuk használt intézményi berendezésekért.

Tagság
A Rádió a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete bejegyzett tagja

Műsorstruktúra
Minden műsor felvételről megy.
09-16 (7 ó): zenés-informatív sáv
16-19 (3 ó): magazin sáv
19-22 (3 ó): előadások
22-24 (2 ó): alternatív zene
00-03 (3 ó): előadások ism
03-06 (3 ó): előadások ism 2
06-09 (3 ó): magazin sáv ism 2


Az Eper Rádió megnyitója: (a megnyitó hangfelvétele)

Strawberry Statement
Írta: Almási Miklós
 
"Kedves hallgatóim - ott, abban a körben, ami a Múzeum krt. 6-tól ötszáz méter jobbra, balra előre, hátra terül el, szóval, akikhez eljut ennek a kis - EPER - rádió névre hallgató - adónak hangja.
 
Most az én hangom, nevezetesen Almási Miklósé, ha már így alakult - bemutatkozom, a Média Szakról. A mondat és a hang most még nekem is furcsa, mert ezt a megszólítást eddig csak a királyi magyar rádióból, vagy ha tekergettem a masinát, kereskedelmi rádiókból hallottam, most meg - a Média Tanszék munkatársai, diákjai, meg az egyetem egyéb lelkes hallgatói jóvoltából - én mondhatom ezt a panel mondatot.
 
Poénkodok  - pedig szívből örülök. Többévi munka fekszik e mondat mögött, amíg összejött ez az icipici közösségi rádió, amin beszélgethetünk, zenéket hallgathatunk. Apropó zene: nem ám olyanokat, amiket a többieknél nyomatnak � hanem olyat, ami máshol nincs, alternatívot, egzotikust (mongol-török zene), jazzt, popzenét vagy éppen klasszikusokat: mondjuk Buxtehudét vagy Kurtágot -- szakdoli-iráshoz.
 
Mondom komolyabban: előadások - melyek a katedráról hangzanak el, aztán itt szétszórjuk ebben az egy kilométer átmérojű körben. És nemcsak esztétikai meg médiával kapcsolatosak, hanem az egyetem gondolkodó életének egyéb hangjai is megszólalhatnak. (Van-e sör a Marson - vagyis a csillagda előadásai; telefonált-e Görgey Kossuthnak, hogy vége a szabadságharcnak? - hogy néhány szakmai példát is mondjak.
Mondunk híreket is, de nem Irakról vagy hogy ki kit ásott el a Parlamentben, hanem azokat a híreket, melyek velünk történtek, bennünket - egyetemistákat - érdekelnek. (Teszem azt: bezárják-e az iskolát november végén pénzhiányból, miért zárták be a tanterembe tegnap délben Krapancsák Julit a tibeti szakról - hogy példatémát is mondjak.)
 
Persze nekem könnyű, mert én most itt csak nyomom ezt az ünnepi sódert � megnyitom a rádiót -, a műsorok azonban nem maguktól készülnek: kemény munka � igaz, fantasztikusan izgi, ha jól csináljátok. Vagyis aki hallja, adja át: jöjjetek a különböző szerkesztőségekbe, melyek most alakulnak: zeneibe, természettudományosba, ural-altájiba, történelmibe, önkormiba � meg mit tudom én, hányféle diákszerkesztőség alakul - vagyis: az EPER Rádió a tiétek, ti csináljátok, magatoknak � én meg hallgatom. Nem fogok többet beledumálni, ne féljetek. Halljátok magatokat, beszéljetek a ti örömeitekrol, hallgassátok a ti kedvenceiteket, vitatkozzatok, szidjátok a rádiót, iskolát, egymást, tanárokat � szabad száj a műsor. Csak -- meg kell csinálni. Ehhez kérem a segítségeteket: miközben itt a Rádió indulását ünneplem, máris kunyerálok. De hallgatóknak hallgatók által készített hallgatható rádiójához.
 
Ja, és még egyszer mondom: ezt a rádiót, amin életemben először beszélek, úgy hívják, hogy EPER Rádió (mondanám Strawberry Radio).
 
Ennyi volt a Strawberry Statement � a többi a tiétek.
 
Elhangzott:
Elso Pesti Egyetemi Rádió, 2004. október 1., 15:30
Első Pesti Egyetemi Rádió
Kisközösségi rádió
1088 Budapest
Múzeum krt. 6-8.

E-mail címünk: radioeper97[at]gmail.com
Élőadás-telefon:  485-52-00 / 2191
Belső telefonszám (csak ELTE épületből):  2191
ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Keresés