A Zoom hangfelvevő készülék használata 5/5 (2)

Ez a cikk a Zoom hangfelvevő kütyü használatát mutatja be.

→ Ha a Zoom videochat applikációra vagy kíváncsi, arról itt találsz infót.

ELŐKÉSZÜLETEK

  • Használj szélvédő szivacsot, beltérben is, kültérben is. Enélkül használhatatlan, szél (h, p hang) robbanásokkal lesz tele a felvétel. Akkor is, ha nagyon vigyázol. Ezek a szélre különlegesen érzékeny mikrofonok.
  • Tegyél bele tartós elemet
  • Ellenrizd, hogy van-e benne SD kártya
  • Csinálj egy próbafelvételt
  • Lehetőleg felvétel közben legyen rajtad a fülhallgató, hogy halld, amit a gép hall
  • Ellenőrizd, hogy mp3-ban és minimum 128kbps-ben menjen a felvétel. Ez az opció menüből állítható.
  • Ellenőrizd, melyik mikrofon aktív. Van neki négy. Lehet a kijelző felőli két mikrofon (front) vagy a másik oldali két mikrofon (rear) vagy mindkettő oldalon 1-1 mikrofon (surround). Ezek a kis piros lámpák melletti gombokkal állíthatóak. Ha a 4 ch surround mód aktív, akkor két hatalmas wav fájlt fog késziteni egyidejűleg (minden mikrofon aktív). 4ch-ban nem lehet mp3-ban rögziteni.


FELVÉTEL KÉSZÍTÉS


1. (Ha csiptetős mikrofont használsz: azt a jobb oldali EXT MIC IN aljzatba kell csatlakoztatni.)

2. ELLENŐRIZD az elemszintet és a rendelkezésre álló helyet (REMAIN)

3. Bekapcsolás: bal oldalon onPOWERoff gombbal 
4. Felvétel élesítés középen levő piros gomb egyszeri megnyomásával (erre villogni kezd a piros led)

Ekkor a felvételi szintjelzőn már látható a felvételi szint, ha az L és R felirat mellett nem ugrál a kijelző,  a gép nem hall semmit.

5. Felvétel elindítása: még egyszer megnyomni a piros gombot. VAGYIS ÖSSZESEN KÉTSZER KELL MEGNYOMNI, HOGY ELINDULJON. KÉT NYOMÁS!
NB: A fekete zoomon csak egyszer kell lenyomni a piros gombot. A szürke zoomon kétszer. Megy a felvétel, ha megy a számoló. Nem megy a felvétel, ha a számoló nullán marad.

(6. HA másnak a kezébe/zsebébe adod a készüléket:
LOCK: véletlen leállítás elleni védelem: a piros gomb feletti MENU gombot hosszan (2 mp) nyomni, amíg meg nem jelenik a Key Hold felirat.  
A felvétel végén:
Kilakatolni: a piros gomb feletti MENU gombot hosszan (2 mp) nyomni, amíg meg nem jelenik a Released felirat.)

7. Középső piros gombot megnyomni : leállítja a felvételt 
8. Kikapcsolni


Amikor az mp3 felvevoket megkapjatok, a kovetkezoket kell ellenorizni:

– elem eleg lesz-e (1 pocok meg kb 1-2 orat birja)

– remain azaz hatralevo ido: ha ez kevesebb mint 2 ora (vagy amennyi kell + valamennyi), akkor vagy at van allitva a rec mode mp3-rol wav-ra (ez esetben a menubol mp3 128 vagy mp3 192-re at kell allitani) VAGY nincs kitrolrolve a regi felvetel – ekkor kartyaolvasoval vagy USB kabellel szamitogepen ki kell torolni a regi fajlokat (vagy hasznalj sajat SD kartyat)

– ha csiptetos muikrofont hasznalsz es minden jo, megsem mukodik a szintjelzo (nem kap hangot), lehet hogy a MIC in power (fantomtap) nincs ONra allitva a menuben.

ELEM
Elem kijelző bal oldalt lent: 5 fokozatú szintjelző: 3 pöcök, 2 pöcök, 1 pöcök, 0 pöcök, és áthúzott üres elemjel (ezzel tehát még megy egy darabig). 1 pöcöknyi kb. 1 órára elég 2000 mAh-s tölthető elemet feltételezve. A tapasztalat szerint egy 2700 mAh-s tölthető elem kb. 8 óráig bírja. Ha egy pöcök van, azzal még több órát működhet. Az elemkijelző hagyományos és tölthető elemet más szempont alapján jelez ki, ezt előzőleg be kell állítani: menü gomb – a jobbratekerés ikonnal lehet lefelé menni a menüben, a BATTERY menünél választható alkáli (normál) és NiMH (tölthető) – menüből kilépés: menü gomb. 

HELY
Szám jobb alsó sarokban mutatja a rendelkezésre álló felvételi időt: REMAIN.Ez attól függően változik, hogy wavban vagy mp3-ban veszünk-e föl.

FELVÉTELI MÓD
A rádióadásokhoz (riporthoz, zajhoz is) 192 kbps sztereó mp3 javasolt. (menü: REC MODE). Ezzel a standard 512 k-s memóriára kb. 6 órányi felvétel fér el. A 160 kbps mp3 minden készülékben ROSSZ, egy idő után automatikusan kikapcsol és nem rögzít semmit: ezt kerüljük. 

MIKROFON MÓD
A gépben 4 mikrofon van. Ha a beépített mikrofont használjuk, válaszhatunk a kijelző felöli oldalon levő mikrofon (sztereó) (FRONT) vagy a másik oldali mikrofon (sztereó) (REAR) között. Váltás: a panel földő részén a sima jobbra vagy balra nyilacska gombbal (90 és 120 fok feliratok alatti gomb). Csak akkor lehet váltani, ha a gép nincs felvételi vagy felvételre élesített módban. Az a mikrofon aktív, ahol (amelyik oldalon) a piros led világít fel. A SURROUND 2 CD módban sztereó jelhez veszi a innenső és a túlsó mikrofont (egyik jobb, másik bal csat.), 4CH módban mind a 4 mikrofon jelét rögzíti (kvadrofon felvétel), de csak wav-ban, 2 db sztereó fájlt csinálva (ebben a módban kb. 20 perc fér el a kártyán). Javasolt a FRONT mikrofon választása riportkészítéshez (a gépet lehet egyenesen tartani, a mikrofon “felfelé” is érzékeny)

FANTOMTÁP
Ha elem nélküli mikrofont használunk, a készülék ad neki energiát. Menü: PLUG-IN -> ON. Ha OFF-ra van állítva, az ilyen mikrofon nem hallható. 

MONÓ MIKROFON
Ha a mikrofon monó, a felvételt is érdemes monóvá tenni, azaz a két (egy jel, egy üres) csatornát egybe keverni: Menü: MONO MIX -> ON 

RIPORT, ELŐADÁS FELVÉTELE
Riport a beépített mikrofonokkal készíthető. Előadásfelvétel CSAK csiptethető mikrofonnal, melyet a jobb oldali EXT MIC IN aljzatba kell csatlakoztatni. (Ha nincs mikrofon csatlakoztatva, a beépített mikrofonnal veszi a hangot.). Ha a csiptetős mikrofon elemes, külön be kell a mikrofont is kapcsolni.

MIKROFONÉRZÉKENYSÉG
A jobb oldali L/M/H MIC GAIN gombbal a mikrofon (beépített vagy MIC aljzatba dugott) jelszintje állítható: H állásban felerősíti a jelét. Érdemes ebben (H) tartani, kivéve ha hangos környezetben rögzítünk (autóút mellett, gyárban, diszkóban, koncerten). Utóbbi esetekben a MIC GAIN MINDENKÉPP L (alacsony) állásban legyen. A gép hibája, hogy bizonyos jelszintnél nagyobbat nem tud kezelni, a hang gurgulázni kezd és tort (de ezt már a felvétel alatt a fülhallgatón hallani lehet). Ilyenkor az sem segít, ha a felvételi hangerőt manuálisan levesszük, azaz a felvett hanghullám jelszintjét alacsonyan tartjuk; attól még torz marad. Általában a L állapottú MIC GAIN a legtöbb helyzetben működik, de azért nem mindig.

A FELVÉTELI HANGERŐ
A felvételi hangerő felvétel közben a jobbra/balra duplanyíl gombokkal állítható. 


FELVÉTEL KÉSZÍTÉS

2. Bekapcsolás: bal oldalon onPOWERoff gombbal 
3. Felvétel élesítés középen levő piros gomb egyszeri megnyomásával (erre villogni kezd a piros led)

Ekkor a felvételi szintjelzőn már látható a felvételi szint, ha az L és R felirat mellett nem ugrál a kijelző,  a gép nem hall semmit.

4. Felvétel elindítása: még egyszer megnyomni a piros gombot.
5. LOCK: véletlen leállítás elleni védelem: a piros gomb feletti MENU gombot hosszan (2 mp) nyomni, amíg meg nem jelenik a Key Hold felirat. 

A felvétel végén

6. Kilakatolni: a piros gomb feletti MENU gombot hosszan (2 mp) nyomni, amíg meg nem jelenik a Released felirat. 
7. Középső piros gombot megnyomni : leállítja a felvételt 
8. Kikapcsolni

VAGY 
6. Kikapcsolni (kikapcsoláskor az éppen menő felvétel leáll és mentésre kerül

A  FELVÉTEL KIJÁTSZÁSA
USB kábelen át. Az egyes fájlokat különféle folderekbe másolja, onnan lehet kimenteni. A beépített órája sajnos elemcserekor resetel, úgyhogy a fájlok időpontja semmit sem árul el a felvétel idejéről (hacsak nem állítjuk be az időt külön a menüből).

ISMERT HIBÁK (SZÜRKE, RÉGI MODELL ZOOM)
– 160 kbps mp3 módban magától leáll, mentés nélkül
– Túl erős hangot nem tud kezelni, a felvételi szint lehallkításával sem (MIC GAIN low módban tartandó)
– A betáplált dátumot nem jegyzi meg (a belső órának nincs külön áramforrása)