What the Film Podcast különkiadás – Vallás a filmművészetben

A What the Film különkiadásában történelmi eseményeket és vallási üldöztetéseket feldolgozó, valamint ismertebb vallási történeteket és istenképeket alternatív módon adaptáló filmekről beszélget Roland és Tonó.

Az adás elején a 2003-as, inkább oktatófilmnek használható Luther, valamint a Ferenc pápát a popkultúrában is népszerűvé tévő A két pápa, és a személyes hit diadalát egy valódi történelmi sporteseményen keresztül bemutató Tűzszekerek megvitatása után szót ejtünk Mel Gibson munkásságáról. A passió megrázó, de Jézus a Bibliában is leírt kínhalálát feldolgozó történetének révén igazolható erőszakossága mellett elemezzük A fegyvertelen katona megtörtént eseményeket feldolgozó történetét, valamint azon kritikus pontokat, ahol a rendező talán túlzásba esett az ábrázolásmódjával.

Ezt követően Martin Scorsese Némaság című filmjének ismertetése során beszélgetünk az abban ábrázolt Japánba érkező térítő papok ellen elkövetett atrocitásokról és a személyes hit diadaláról, valamint Kenneth Branagh Belfast című életrajzi ihletésű filmjében bemutatott közösségen belül kirobbanó vallási ellentéteiről és azok megéléséről és utóhatásairól is beszélgetünk.

A bibliai történeteket alternatív módon feldolgozó filmes alkotások közt szó esik a 2014-es Noé filmről és az abban bemutatott látomásszerű, fantasztikusabb eszközökről, valamint Scorsese másik vallási filmje, a Krisztus utolsó megkísértése váratlan utolsó szakaszáról, mely az ismert történetet újabb oldalról közelíti meg. Ezt követően olyan alternatív istenképekről beszélünk, mint A viskó című 2017-es film nézői felháborodásokat is kiváltó női istenalakja, valamint Ridley Scott 2014-es Exodus filmjének gyermekalakban megjelenő istene és a jól ismert Mózes történet realisztikusabb ábrázolása.

Zárásként saját kedvenceink közül ajánlunk két nyugati és két koreai alkotást, az 1998-as Egyiptom hercege című, azóta kultstátuszba lépett animációs filmet, Mike Flanagan Midnight Mass című minisorozatát, illetve a népszerű mangából készült Hellbound sorozatot, és a The Wailing című, szintén vallási tematikával dolgozó horrorfilmet.

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:

A borítókép forrása itt.

Podcast produced in collaboration with Get the Trolls Out! and Community Media Forum Europe
Podcast a Get the Trolls Out! és a Community Media Forum Europe együttműködésével készült

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.