Európai szabadalmi ösztöndíjprogram: a PES

Az egyetemi tanulmányok elvégézse után sok hallgatónak adhat segítséget egy-egy gyakornoki program. Az ELTE-vel és más egyetemekkel partnerségben álló European Patent Office (EPO) és társhivatala, az EUIPO ilyen programba való bekerülésre biztosít lehetőséget végzős hallgatóknak. A programba való bekerülés feltételeiről és elvégzésének későbbi előnyeiről Jamriskó Tamás beszélgetett Hosszú Melinda innovációs menedzserrel és Szabó Ákossal, az ELTE russzisztika szakán végzett Oroszország szakértővel és a program volt diákjával.

Mely egyetemek tartoznak az ELTE mellett a programba, és hogyan tudnak a végzős hallgatók pályázni egyetemükön keresztül? Milyen mértékű nyelvismeret szükséges a programban, és hogyan finanszírozzák az abba bekerülők külföldi lakhatását? Milyen munkatpasztalatokat lehet szerezni a szervezetnél töltött idő alatt, és hogyan járulhat ez hozzá a program résztvevőinek későbbi álláskereséséhez?

Erre és sok más kérdésre is választ kapunk, valamint Szabó Ákos beszámolójából az is kiderül, hogyan zajlik a program, milyen személyes tapasztalatokat szerzett az ott töltött idő alatt, illetve hogyan befolyásolta a munka alatti kapcsolattartást a COVID-járvány, mik voltak az alternatív lehetőségek, és hogyan segítette a technikai akadályok áthidalását a program és a hivatal.

Végezetül beszélgetünk a jelentkezés feltételeiről és az elbírálás menetéről, valamint a PES Talent Bankról, a gyakornoki alumni csoportról, amelyen keresztül különböző EU-s intézmények ajánlhatnak munkát a programban résztvevőknek. A zárásban azt is megemlítjük, hogyan segíti elő a program az államok közti kapcsolatok kialakulását, illetve milyen előnyöket biztosít a jövőbeli állásszerzéshez a résztvevőknek.

A programba az ELTE hallgatói is jelentkezhetnek, a jelentkezés leadásának határideje február 21.

Meghallgatható a Mixcloudon:

Hangtárunkból meghallgatható és letölthető:

Vágó: Bozó Antal

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.