Cartoon Chronicles 06 – Ghibli filmek #2: Laputa – Az égi palota

A Cartoon Chronicles Ghibli filmes sorozatának második részében a stúdió következő filmjéről, a Castle in the Skyról (Laputa – Az égi palota) beszélget Bozó Antal, Fodor Fanni és Szarka Roland.

A film cselekményének rövid ismertetése után megbeszéljük annak erényeit, valamint azon elemeit, amik ma már kevésbé hatnak formabontónak. Elemezzük a fontosabb szereplőket, így szóba kerül, Sheeta miben különbözik az első Ghibli film főhősétől, illetve mennyire hiteles az ő és Pazu közti gyerekszerelem, egyáltalán miért is olyan nagy dolog, hogy hiteles gyerekszereplőket látunk. Szót ejtünk a film főbb gonoszáról, Muskáról, illetve a megfelelő arányban használt, ezért szórakoztató kalózokról is.

Az adás második felében hosszabban beszélünk a történetről, annak kalandfilmes elemeiről, majd elmélkedünk azon, mennyire inspirálhatta a későbbi hasonló filmeket és a mára sokszor újrahasznosított sztorielemek akkor mennyivel lehettek újszerűbbek. Végezetül beszélünk a film bevállalósságáról, a durvább jelenetekről, illetve arról a problémáról is, hogy mennyire tartják a mai napig az animációt gyerekfilmes műfajnak, és miért is járt a Ghibli már akkoriban is az élen az általánosítás elleni küzdelemben.

A film és az összes többi Studio Ghibli alkotás megtekinthető a Netflixen.

Meghallgatható a Spotify-on:

Hangátrunkból is meghallgatható és letölthető:

Készítették: Bozó Antal, Fodor Fanni, Szarka Roland

Borítókép: Fodor Fanni

Vágó: Fodor Fanni

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.