Cartoon Chronicles 04 –Ghibli filmek #1: Nauszika – A szél harcosai 5/5 (1)

A Cartoon Chronicles Ghibli filmes sorozatának első részében a stúdió első filmjéről, a Nausicaä of the Valley of the Windről (Nauszika – A szél harcosai) beszélget Szarka Roland, Bozó Antal és Fodor Fanni.

Megbeszéljük, miért hatalmas teljesítmény, hogy egy ilyen stílusú posztapokaliptikus animációs film elkészülhetett a 80-as években, illetve mik azok az elemek, amikben megelőzte a későbbi animációkat. Ezt követően sorra vesszük a készítő, Hayao Miyazaki jellemző témáit és stílusát, ami már első filmjében is megjelenik, így a természet és repülés szeretetét, valamint a csend nagyon hatásos alkalmazását munkáiban.

Végezetül arról is beszélünk, mi teszi Nauszikát különleges női főhőssé, illetve mik azok a tulajdonságok, amiért szeretni lehet őt, majd arról is elmélkedünk, vajon miért nem válhatott annyira sikeressé a Studio Ghibli már a kezdetekkor és miért jó dolog mégis, hogy soha nem franchise filmekben gondolkodtak.

A film és az összes többi Studio Ghibli alkotás megtekinthető a Netflixen.

Meghallgatható a Spotify-on:

Hangátrunkból is meghallgatható és letölthető:

Készítették: Bozó Antal, Fodor Fanni, Szarka Roland

Borítókép: Fodor Fanni

Vágó: Fodor Fanni

About Post Author

1 thought on “Cartoon Chronicles 04 –Ghibli filmek #1: Nauszika – A szél harcosai

  1. 2014. augusztus 3-an a studio bejelentette, hogy egy idore leallnak a gyartassal Mijazaki Hajao nyugdijba vonulasa miatt. Mijazaki, aki a repulogepek szerelmese, a studiojat a Caproni Ca.309 Ghibli masodik vilaghaborus olasz felderito es szallito repulogeprol nevezte el. A ghibli nev a sirokko szel arab nevebol szarmazik. Azert esett a valasztas erre a nevre, mert a studio „uj szeleket kivant fujni a japan animeiparban”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.