Landolás a vörös bolygón – A marskutatás legújabb szakasza és lehetséges jövője 5/5 (1)

Egy hete, 2021. február 18-án sikeresen landolt a Perseverance, a NASA új marsjárója a vörös bolygón. Az esemény kapcsán, illetve annak későbbi lehetséges eredményeiről Hargitai Henrik planetológussal beszélgetett Jamriskó Tamás.

Szimulált Mars-misszión

Miért is fontos a Mars kutatása és feltérképezése napjainkban? Milyen jellegzetességei vannak a bolygónak amik megkülönböztetik a Földtől, illetve milyen nehézséget okozhatnak az ottani légköri viszonyok a kutatásában? Volt-e valódi élet a bolygón, és vajon víz nyomait láthatjuk a felvételeken, vagy csak egykori vulkánok működésének maradványait?

A landolás közvetítésének kielemzésén túl a beszélgetés során felvetődnek a Mars, mint lehetséges jövőbeni lakóhely hátulütői és pozitívumai, a jelenleg újra fellendülő kutatás nehézségei, illetve pozitív kimenetelének esetén későbbi hatása az űrkutatásra, valamint arról is szó esik, létezhet-e élet a bolygónkon kívül, ha igen, rátalálunk-e valaha, illetve mennyire lehet ez jó az emberiség számára.

A beszélgetés meghallgatható és letölthető a Hangtárunkból:

Itt pedig meghallgatható az az összeállítás, amelyet a Marson rögzített hangfelvételekből készített a NASA:

Technikai munkatárs: Bozó Antal

Fotók:
A Mars felszíne a Perseverance fotóján
“Egy olyan bolygót térképezek, ahol nincs senki. Legalábbis egyelőre” – Hargitai Henrikkel beszélgettünk – ELTE Média Tanszék interjú / Hargitai Henrik

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.