Vallani-szabadon? – A buddhizmusról Móri Györggyel

A vallásszabadság mindig egy egyszerre aktuális és sokoldalú kérdés. Különösen a XXI. században, a digitalizáció korában. Ebben az epizódunkban Móri Györggyel, a Zalaszántói Buddhista Közösség ügyvezetőjével beszélgetünk a buddhizmusról.

– A Buddahizmusról röviden – mi a célja?

 – Miért jött létre?

– Mennyire nyitott vallás? Vannak erős dogmái, irányvonalai?

– A sztúpa szanszkritül halmot jelent. 2008 óta 7 sztúpa van itthon, a zalaszántói sztúpa a legnagyobb. Mi ez a sztúpa, mire használják, milyen szakrális jelentése van?

– Hol a helye a buddhizmusnak a 21. században?

– Milyen válaszokat tud adni a buddhizmus a jelen problémáraira, mint a kiégettség, az elidegenedés, az emberi kapcsolatok fellazulása?

– Túlvilágról, lélekvándorlásról beszélgettünk.

Mixcloudonkon meghallgatható:

Hangtárunkból letölthető és meghallgatható:

Móri György a beszélgetéshez a következő idézetet ajánlotta:

Őeminenciája Garchen Rinpocse 108 lényegi tanítás a Vadzsrajána ösvényén

9. Számomra csak két típusú élőlény létezik ebben a világban: a szeretet általi jótevőim és a türelem általi jótevőim. A szeretet általi jótevőim vannak többségben, ők nagyon kedvesek és segítenek nekem. Néhányan megpróbálnak ártani és nehézségeket létrehozni, ők az én türelem általi jótevőim. Minden egyes jótevőmben ugyanannyi kedvesség lakozik, és így egyformán szeretem őket. Lehet, hogy a türelem általi jótevőim még kedvesebbek is velem, mivel lehetővé teszik, hogy a türelem tökéletességét gyakoroljam. Így nagyon hálás vagyok azoknak, akik nem szeretnek engem és arra késztetnek, hogy megszelídítsem a dühömet. Ugyanakkor nagy együttérzést érzek a bánatuk miatt, és mivel lehetővé teszik, hogy gyakoroljam a türelmet, és hogy a dühömet, féltékenységemet fokozatosan megszüntessem – ők az én tanáraim. Így végül, amikor a megvilágosodást elnyerem az ő kedvességüknek köszönhetően szüntetem meg minden dühömet és féltékenységemet. Emiatt szeretem őket annyira.
(Forrás)

Munkatársak: Bánhidi Bálint és Őri Soma
Grafika: Megyesi Bernadett

A műsor a Független Médiaközpont vezetésével zajló Get The Trolls Out című projekt támogatásával valósul meg. A támogatás az adások szabad elkészülését jelenti, amelyek tartalmát az EPER rádió szerkesztőségének munkatársai határozzák meg és tartoznak érte felelősséggel.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.