FRISSÍTVE: Lakhatási kampány indult a kollégiumi bezárások miatt 5/5 (2)

A Hallgatói Szakszervezet (HASZ) újra szolidaritási akciót szervez a nehéz helyzetbe került kollégisták megsegítésére, mivel a legfrissebb járványügyi intézkedések miatt rövid időn belül kiürítik a kollégiumokat.

A kampány célja, hogy szállással, költözködésben való segítséggel vagy a kollégisták holmijainak megőrzésével tudják a jelentkezők támogatni azokat a hallgatókat, akiknek ezek valamelyikére szüksége lehet.

A HASZ közleménye kiemeli, hogy már tavasszal látható volt, hogy egy-két nap alatt nem lehetséges minden hallgatónak biztonságosan kiköltöznie, ezért újraindítják az ugyan ezzel a problémával foglalkozó tavaszi kampányuk.

Kemelik még, hogy egyelőre nem tudni, hogy méltányossági kérelemmel maradhat-e valaki a kollégiumban. Mint írják: “Sok hallgatónak a beköltözéskor alá kellett írnia, hogy hasnoló (sic!) esetben 24 órán belül elhagyja a kollégiumot, különben nem költözhet be. Ezt a kényszerből elfogadott feltételt azonban ilyen hirtelen, kapkodva meghozott döntések mellett nem lehet kikényszeríteni. A hallgatók anyagilag és lakhatásilag is rendkívül kiszolgáltatottak, ilyen kiszámíthatatlan körülmények között nem fog tudni mindenki a biztonságos elhelyezéséről gondoskodni.”

Az akcióhoz tartozó felajánló és segítségkérő ívet itt találjátok.

A kampányhoz kapcsolódó kérdéseinket elküldtük a HASZ-nak, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

A kérdéseink a következőek voltak:
– Mik voltak az első szolidaritási akció tapasztalatai?
– Mennyien jelentkeztek segítőnek és milyen segítséggel és mennyi hallgatónak volt szüksége segítségre? 
– Tudtátok-e és ha igen, miként követni, utánkövetni a támogatások célba jutását?
– Az előző akció aktivitási számai -azaz, hogy mennyien jelentkeztek segítőnek és mennyi hallgatónak volt szüksége segítségre- alapján mire számít ebben a kampányban a HASZ, több, kevesebb lesz a segíteni akaró és segítségre szoruló? 
– Van-e és ha igen, milyen protokollotok, konfliktuskezelési irányelvetek, ha egy segítő és segítségre szoruló vagy már segített között nézeteltérés volna?
– Ha valakinek több segítségre volna szüksége, mert például hazatérvén potenciálisan családon belüli erőszak áldozata lehet, neki tudtok segíteni? 
– Várjátok-e más hallgatói szervezetek kooperációját? 

FRISSÍTÉS:
Az elküldött kérdéseinkre a HASZ három tagja, Hellenbarth Virág, Endrey Mátyás és Villás Bertold válaszoltak hangos interjú formájában. A beszélgetés itt tudjátok meghallgatni:

Innen tudjátok letölteni:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.