Zenévé alakították a koronavírust a tudósok 5/5 (1)

Amerikai tudósok zenévé alakították a jelenleg több mint egymillió fertőzöttet számláló, a világot rettegésben (és karanténban) tartó vírust. 

Számos életművésszel ellentétben a Massachusetts Institute of Technology tudósai nem szórakoztatás céljából készítettek el egy több mint 100 perces hanganyagot.

A tulajdonképpen egész kellemesnek mondható, a japán „koto” nevű hangszerrel létrehozott hanghatások a vírus fehérjéjén található, abból kinövő, és annak megtapadását segítő fehérjetüskéket reprezentálják, melyek a valóságban hajlamosak spirálformát ölteni vagy kilapulni, és amely formai, fizikai változatosságokat  a kutatók a hangerő, vagy a hangjegyek megváltoztatásával szimbolizálnak az elkészült anyagban. 

A tudósok egy új, ultrahangos technikát alkalmazva alakították hangokká a vírus aminosavát. Ez a formátum lehetővé teszi, hogy a szakértők olyan helyeket találjanak a fehérjén, ahol megtapadhatnak az ellenanyagok és gyógyszerek, és amely a fehérjekutatásban alkalmazott módszereknél (pl: molekuláris modellezés) gyorsabb és intuitívabb. Előfordulhat, hogy a koronavírusról készült hanganyagot más, hasonlóan feldolgozott fehérjékkel összehasonlítva találni fognak egy olyan fehérjét, amely képes megtapadni a koronavírus tüskéin, és ezzel megakadályozni, hogy az megfertőzzön egy sejtet. A 110 perces megnyugtató, már-már relaxációs zeneként hangzó mű tehát egyáltalán nem szórakoztatás céljából készült, ezzel bebizonyítva, hogy a zene nem csak a mindennapokban jelenlévő stresszel szemben hatásos, de a tudomány is hasznát veheti.  

Kevésbé tudományos, de annál kreatívabb módon másokat is megihletett a világjárvány. Az egyetemünk bölcsészkarán tanuló Varga Kata az FL Studio nevű programban elkészítette, hogy hogy hangzik hangokból kirakva a „koronavírus” szó, melyhez szándékosan egy eléggé disszonáns skálát, és vészjósló hangszínt rendelt, valamint a PhotoSounder nevű programot használva azt is megnézte, hogy a vírus mikroszkóp alatt látható képe hogy hangzik. A program a kép egyes elemeit különböző hangerejű és hangmagasságú frekvenciákként olvassa be, amely bár így nem túl kellemes hangzású, mindenképp egy érdekes kísérlet, főleg, ha egy adott képet különböző módokon (pl: kiterítve, megfordítva, stb) helyezünk bele a programba. 

Erről van szó:)

Kata ilyen hanghatásokká alakította a fent látható képet:

A hangokkal rajzolás, valamint a képek hangokká alakítása nem újdonság. Kata kísérletéhez az ötletet többek között a Doom nevű játék egyik pokoli hangzású aláfestő zenéje adta, melynek hangképébe spektogrammal belerajzoltak egy pentagrammát, valamint a fenevad számát (666), de kísérleteztek már fák évgyűrűi, valamint a pí szám hangokká alakításával is. A hangzás a készítőn, és annak kreativitásán múlik, hiszen ugyanannak a szónak vagy képnek a hangja elkészíthető különféle hangzásokat és hangszereket használva, például hárfán játszott megnyugtató módon, vagy épp emberi sikolyokkal és különféle horrorisztikus elemekkel.

Hiánypótló elemei a koronavírus járványnak, valamint a zenei életnek azok a mesterművek is, amelyek magyar, és nemzetközi szinten is színesítik az internetet. Születtek egyedi alkotások francia, spanyol és angol nyelven, átírták a vírusra vonatkozóan a Queentől „Bohemian Rhapsody”-t, valamint Adele „Hello” című slágerét, amely új, aktualizált videóklippet is kapott.

A vicces videóiról ismert influencer, Laura Clery „Quarantine Workout” címmel készített ritmusos, otthoni edzéstervet, hiszen a testmozgás a négy fal között is elengedhetetlenül fontos az emberi szervezet számára. 

Belföldi vonatkozásban többek között Polgár Peti, valamint a „KAP”-ként is ismert Kovács-András Péter alkotott olyan slágereket, amelyek elősegíthetik a bezártság és a bizonytalanság okozta stressz feloldását, valamint a kreatívabb és változatosabb TikTok videók készítését. 

A zene azonban minden esetben stresszoldó és relaxációs hatású boldogságforrás lehet, így a mentális egészségünk megóvása érdekében mi is javasoljuk az általatok leginkább kedvelt zenei stílus rendszeres fogyasztását nem csak az ilyen rendkívül nehéz időkben, hanem mindig.

Ha pedig valami másra vágytok, az EPER Rádió podcastjai számos szórakoztató témában állnak rendelkezésetekre Spotify-on és a Hangtárunkban.

Székács Linda

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.