Karanténrádiók indulnak világszerte a bezártság ellen — Változások a világ rádióiban — Többet hallgatunk rádiót, kevesebbet Spotifyt

Közmédia: megszorítások és műsorátrendezések a rádiókban

A rádió a kapcsolat

A rádiós műsorvezetők jó része a világ minden részén otthonról készíti műsorait. Amerikai hírrádiók jelezték, hogy hallgatottságuk az elmúlt héten másfélszeresére nőtt. Nálunk az Info Rádiónak új online stream-szerverek kellettek, mert a régi nem tudta kiszolgálni az igényeket. Közben a Spotify hallgatottsága leesett. Los Angelesi rádióállomások Facebook oldalán a kattintások száma 25-szörösére nőtt, de így lehet máshol is. Az amerikai hallgatók azt jelezték, hogy a műsorok fontosak abban, hogy a karanténban levők érezzék a kapcsolatot a világgal, és stablitást jelentenek a kaotikus időkben.

A rádiók adásukban hírességeket szerepeltetnek, akik arról számolnak be, hogyan töltik otthonukban az időt. (A magyar állami MTVA Petőfi rádiócsatornáján ismert zenészek múlt héten otthonmaradási kampányt folytattak).

Egy amerikai rádióhálózat vezetője azt mondta, hogy a leghatékonyabb, ha a hírességek és műsorvezetők őszintén elmondják, hogy ők is épp olyan sérülékenyek, mint a hallgatók.

A francia köz– és kereskedelmi rádiókban is a kulcsszó a hallgatók bevonása, akár szakértőkhöz intézett kérdéseikkel, akár élményeikkel. Hírességek is beszélnek mai hétköznapjaikról.

Amerikában a 24 órás koronavírus rádiót indított a  SiriusXM műholdas rádió és a New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központja, melyben orvosok adnak tanácsokat (Sirius XM 121). A műholdas rádiónak eleve volt egy „Doctor Radio” nevű csatornája, melynek erőforrásait átcsatornázták az új adásra.

Átalakul a BBC műsorrendje és működése is. Még az egész viláágon sugárzott BBC World Service műsorvezetőinek egy része is otthonról dolgozik, bár a műsorokon itt kevesebb változás hallható, viszont itt is van napi koronavírus hírösszefoglaló podcast.

A BBC Radio 1-n egy nap kevesebb műsorvezető lesz adásban, hogy kevesebbnek kelljen a stúdióba mennie.

A BBC 5 Live hírcsatorna állandó koronavírusos betelefonálós műsort indít. Külön napi koronavírus podcastot is indítottak a korábbi Brexitcast helyett.

A BBC helyi rádiócsatornáinak reggeli műsora hírekkel, betelefonálós lehetőséggel és szakértőkkel gyarapszik. A helyi rádiók a helyi, időseket vagy más rászorulókat segítő önkéntesek koorndinálásában is feldatot kapnak.

A helyi rádiók vasárnap délelőtt online istentiszteletet sugároznak, a Canterbury érsekség kezdeményezésére. A BBC más vallások segítését is tervbe vette, így pl. a közelgő ramadánnak kapcsolatban. Magyarországon a Magyar Katolikus Rádió rádiós hittanórákat indít.

A CBBC tévés gyerekcsatornán a gyerekeknek egész nap készülnek hírműsorok.

A BBC Radio 4 korábbi comedy műsorokat és rádiójátékokat vesz elő és ismétel, de új rádiójátékokat is fog iratni. Ugyanakkor a folyamatos készítésű sorozatok, szappanoperák gyártása leállt vagy megritkult.

A BBC valamennyi csatornáján az eddig külön készülő egész órás hírösszefoglalók most egységesek lesznek. Az éjszakai adások is egységesek lesznek.

Karanténrádiók

Tegnap írtunk az írországi Quarantine FM-ről, most megnéztük, mi a helyzet a világ más részén — vannak hírek.

Olaszországban az egyik fertőzési gócpont, Codogno helyi rádiója alakult át és új néven, Radio Zona Rossaként sugároz.

Olaszország egy másik „baráti társaságból” indult rádiós projektje a milánói Radio Quartiere. Benne könyv-felolvasások, zenék, üzenetek, főzési tippek, és „információk a túlélésről”. „Csak ölelések hiányoznak”. – írják honlapjukon „De ha elég sokáig hallgat minket, akkor az is hallható lesz”. A név egyébként nem véletlen: a hetvenes években Bolognában működött ilyen néven baloldali kalózrádió.

Eddig már öt arab nyelvű karanténrádió indult a bezártság ellensúlyozására. Az első Libanonban „Szomszédsági rádió” néven indult, ahol libanoni DJ-k játszanak zenéket otthonról. Ebben a rádióban egy szabály van, mondja a Radio Al Hayy szervezője, egy egyetemista a Beiruti Amerikai Egyetemről: “nem beszélünk a koronavírusról. Itt a karantént tesszük karanténba.” Arra bíztat mindnekit, hogy maga is alapítson ilyen helyi rádiókat.

A beiruti minta az olasz Radio Quartiere-t követte és már magának is van követője, a palesztin Radio Alhara, a berlini arab nyelvű feminista Hammam Radio, és a szíriai Radio Qadimak Nadimak.

Puerto Ricóban is indult egy Radio Cuarantena, melyet egy színész működtet, és eredetileg csak unalmában indította kreatív időtöltésként. A rádióban hangoskönyv-felolvasások, elemzések és zene vegyül. Amikor csekkoltuk, épp mély és magas hangon búgott egyszerre.

Karanténrádió indult még Argentinában, műsorként és podcastként Spanyolország egyik legnagyobb kereskedelmi rádiójában.

Közép-európai helyzet (03-31)

A cseh rádió gyerekcsatornája (ott ilyen is van, de nincs Dankó rádiójuk) minden hétköznap általános iskolás elsősöknek ad “majdnem iskolarádió” műsort. Ennél már csak az szebb, amikor a Lengyel rádió gyerekcsatornáján ma a DAB és az FM adások különbségét fogják elmagyarázni (a DAB a digitális rádió, aminek a fejlesztését a magyar kormány épp most szeptemberben állítja teljesen le, máskörű elfoglaltságai miatt). A Horvát rádió eszéki regionális stúdiója oldalán olvashatjuk, hány beteg van Baranjában (nálunk 2012-ben zárták be az összes körzeti közrádiót, és a regionális vírusadatok is titkosak).

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.