Tanulós túlélőcsomag a távoktatás idejére 5/5 (1)

Az egyetemi távoktatás megkezdése előtt néhány jótanáccsal szeretnénk szolgálni, hogy könnyebb legyen az otthoni tanulás.

Az általános és középiskolásoknak már a héten bevezették a digitális tanrendet, és érkezett néhány olyan visszajelzés, miszerint az otthoni internet lassúsága problémákat okozott a tanulásban. Egy tipp arra, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe, hogy vegyük igénybe a hazai mobilszolgáltatók a koronavírus-járvány miatt nyújtott ingyen adatforgalmát. A Telekom 10, Vodafone háromszor 5, tehát összesen 15, a Telenor pedig 100 gigabájt extra adatot biztosít az ügyfeleinek, ami jól beosztva az egyetemistákat is segítheti a távoktatás alatt, például az online megtartott órák vagy a letöltendő tananyagok elérésében.

Akiknek beadandó dolgozataik lesznek, vagy akik éppen most írják a szakdolgozatukat, jól jöhet a stunnel nevű segédprogram, melyet telepítve az ELTE belső hálózatára tudunk proxy útján csatlakozni, így olyan anyagokat, magyar és idegen nyelvű e-könyveket, folyóiratokat, tanulmányokat is elérhetünk, amiket egyébként az otthoni hálózatról nem tudnánk. A stunnel használatához Caesar-azonosító szükséges, amit, akinek még nincs, a https://ugykezelo.elte.hu/ weblapon tudja létrehozni.

A stunnel programot a http://www.caesar.elte.hu/download/stunnel/ oldalról lehet letölteni.

A Stunnelt telepítve és elindítva úgy lehet használni, hogy a Firefox böngésző beállításaiban a kapcsolat menüpontban a kézi proxybeállítás lehetőséget választva a 127.0.0.1-es HTTP-proxy és 8080-as port értékeket írjuk be.

Ekkor a felugró ablakban megadjuk a Caesar-azonosítónkat és jelszavunkat, és már csatlakoztunk is az ELTE-s hálózatra!

Innen rengeteg tudományos kiadvány elérhető, így például az Akadémiai Kiadó folyóiratainak teljes gyűjteménye vagy a JSTOR tudományos adatbázis. Az ELTE hálózatán keresztül elérhető e-könyvek teljes listáját a https://konyvtar.elte.hu/hu/cikk/magyar-nyelvu-e-konyvek és a https://konyvtar.elte.hu/hu/cikk/idegen-nyelvu-e-konyvek honlapokon, a külsős gyűjteményekét a https://konyvtar.elte.hu/adatbazisok oldalon olvashatjuk, az ELTE saját digitális tudástárának így elérhető anyagairól pedig a https://konyvtar.elte.hu/hu/cikk/az-elte-digitalis-intezmenyi-tudastarban-edit-elerheto-tartalmak oldalon tájékozódhatunk.

Egy másik lehetőség tudományos anyagok elérésére, hogy az egyik legnépszerűbb magyar digitális tudománytár, az Arcanum egy hónapra ingyenessé tette a hozzáférést az adatbázisukhoz, amely közel 27 millió újság és folyóirat-oldalt tartalmaz digitalizált formában, évszám, témakör és kulcsszó alapján kereshetően. Az Arcanum gyűjteménye a https://adtplus.arcanum.hu/ oldalon található.

Reméljük, hogy ezzel a néhány tippel megkönnyíthetjük a távoktatás mindenki számára új időszakát.

Varga Kata

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.