Getty Images

Koronavírus: Jövő héten már jön az online egyetem, de csak a TáTK-n – Frissítve!

Ez a hírünk már nem érvényes – lásd az újabbakat

A legtöbb hazai egyetemen folyik az oktatás. Általában a külföldről érkezett hallgatókat és oktatókat kötelezik, hogy két hétig ne menjenek órára, és a külföldi utazásokat is elhalasztják. A nyilvános rendezvények közül sokat töröltek.

A TáTK távoktatással készül

Az ELTE Társadalomtudományi Karán a dékán utasítása alapján március 16-17-én “teszt jelleggel” minden tanóra “távolléti oktatásban” lesz megtartva. A tapasztalatokat az oktatóknak e-mailben kell jeleznie.

Az ELTE-n be kell járni

Az ELTE összes többi kara egyelőre egységesen tart órát. Az óralátogatás és óra tartás alól csak azok kapnak felmentést, akiknek “kockázati tényező” miatt veszélyes(ebb) lehet a vírust elkapnia. Az ELTE aktuális tájékoztatása szerint ” Jelen pillanatban (március 10.) a tényleges veszély alacsony, mivel a fertőződés kockázata a közösségi terjedés magyarországi megjelenéséig általánosan alacsony. “. Az óralátogatási kötelezettséget azzal indokolja az ELTE, hogy “A tanrendi előadásokon (és gyakorlatokon) egy stabil kör (évfolyam, csoport) találkozik”, ami járványügyi szempontból nem olyan kockázatos, mint egy vegyes összetételű eseményen való részvétel.

Ehhez képest az ELTE TTK Biológiai és Kémiai Intézetei által a Semmelweis Egyetem gyógyszerész képzésében tartott órákon részt vettek koronavírusos hallgatók – az óra minden résztvevőjét az ELTE két hetes karanténba is küldte. A Semmelweis Egyetem egyébként hárított és a felelősséget rákente az iráni diákra annak ellenére, hogy ő bejelentette az egyetemen is tüneteit és az egyetem által biztositott házirovoshoz is elment, de nem töltött ki egy kérdőívet, ami egyébként ezen a megadott címen nem érhető el, de itt igen.

Az ELTE-n ha valaki tüneteket mutat órán (pl. köhög), az ELTE JOKT ( Járványügyi Operatív Koordináló Testület) kalauza azt javasolja, hogy ” a tüneteket mutató személy környezetében tartózkodók húzódjanak (két méteres távolságnál) messzebbre.” A JOKT kalauz javasolja továbbá “előadásokon – ha a férőhelyek száma megengedi – a laza („foghíjas”) ültetési rendet”.

A Semmelweis Egyetem kérdőívez

A Semmelweis Egyetem tájékoztató diasort készített hallgatóinak, ami angolul itt érhető el, magyarul pedig itt nem érhető el. A Semmelweis egyébként sietett azt is tudatni, hogy a sajtóhírekkel szemben a 8. fertőzött diák nem az egyetem hallgatója, mert jogviszonya egy hónappal korábban megszűnt, és ekkor már nem járt órákra.

A Semmelweis Egyetem legújabb szolgáltatása az “internetes kockázatbecslő“, amivel mindenki felmérheti, hogy fertőzött-e.

A BGE-n szünet lesz és utána talán távoktatás

A Budapesti Gazdasági Egyetemen ezen a héten az órák meg lesznek tartva, de a tavaszi szünet itt pont jövő héten lesz, amikor tehát nem lesznek órák. A BGE honlapja szerint “előfordulhat, hogy március 23-tól időszakosan távoktatási formában folytatjuk a félévet. 

A Metropolitan Egyetem és a Corvinus honlapján nem találtunk koronavírust.

A Műegyetemen folyik az oktatás, az ELTE-hez hasonlóan a 70 évnél idősebb professzorokat kéri, hogy ne menjen az egyetem területére. Az érintett területről érkező látogatók sem fogadhatóak.

A Szegedi Tudományegyetem létrehozta a ” A Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság“-át. A szegedi operatív szakmai stáb tájékoztatása szerint “Szegeden nincs koronavírussal fertőzött beteg és nem is lehet, ugyanis az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ.” Ezen a bíztató tájékoztatáson kívül az egyetem nem felejtkezett meg intézkedni arról, hogy ” a koronavírus fertőzés terjedésével összefüggő hivatalos nyilatkozatok és egyéb intézkedések megtételére kizárólag az Egyetem Rektora és Kancellárja, valamint a Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság tagjai jogosultak”.

Legfrissebb egyetemi koronavírus linkek:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.