Az ELTE tájékoztatása a koronavírus és az influenzavírus megelőzéséről 4/5 (2)

Az ELTE közleménye:

„A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely légúton, valamint szájon át fertőzhet. A vírus kialakulásának centruma a kínai Wuhan város, Hupej (Hubei) tartomány, de Kínán kívül felbukkant több más országban, Európában is.

Felhívjuk hallgatóink és munkatársaink figyelmét, hogy a megbetegedések megelőzése közös érdekünk, melynek érdekében az alábbi szabályok szerint járjanak el:

Jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb.

Mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel történő kontaktust, betegen ne menjenek közösségbe.

Tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy szállásra betérve azonnal bő meleg szappanos vízben mossanak kezet és arcot.

Kínában is és több európai országban is jelenleg a szezonális influenzavírusok is terjednek, ezért mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás.

Repülővel utazók használjanak a szájat és környékét fedő védőmaszkot.

Koszos kézzel ne nyúljanak a szájukhoz. Tüsszentéshez, köhögéshez egyszer használatos zsebkendőt használjanak.

A koronavírus a lappangási ideje alatt is fertőz, vagyis a kb. kéthetes tünetmentes időszakban is továbbadható.

Kérjük azokat a hallgatóinkat és munkatársainkat, akik Kínába utazást terveznek, figyeljék a WHO, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok), valamint a Külügyminisztérium és a konzuli osztályok tájékoztatásait.

Kérjük továbbá azokat a hallgatóinkat és munkatársainkat, akik az elmúlt napokban tértek vissza Kínából, különösen annak Hupej tartományából, vagy a közeli napokban térnek vissza onnan, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól, figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a Dél-pesti Centrum Kórház kijelölt ellátó helyére, a Szent László Kórházba és jelezzék, hol jártak.

A szorgalmi időszak február 10-i indulása után is igazolt távollétet jelent előbbi, Kínában járt hallgatóink és munkatársaink távolmaradása az előadásokról, gyakorlatoktól hazatérésüket követő két hétig.

További tájékoztatást is intézkedést a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat utasításai alapján teszünk.”

Dr. Rikker Emília igazgatási vezető közleménye szerint az ELTE a hallgatóknak Neptun-üzenetben juttatja el az információt, külföldi hallgatóknak angolul is, továbbá honlapunkon és az egyetemi polgárok által látogatott internetes felületeken és a kollégiumok és oktatási épületek bejáratainál is elhelyezzik.

Az ELTE biztosítja, hogy a melegvíz szolgáltatás folyamatos legyen, folyékony szappan és papírkéztörlő megfelelő mennyiségben folyamatosan álljon rendelkezésre és a vizes helyiségek, továbbá a közös helyiségek bejáratait (kilincseit) rendszeresen tisztíva legyenek.

A koronavírus olyan vírusok közé tartozik, amelyek elterjedtek az emberek, emlősök és madarak között, légúti, belső szervi és idegrendszeri betegségeket okozva.  

A „koronavírus” gyűjtőnév, azaz több vírusfajtát is jelent. Nevüket formájuk alapján kapták, amely a Nap koronájához hasonlít.

Az első koronavírusokat az 1960-as években találták megfázott emberekben. 2020-ban már egy mutálódott változata okoz gondokat.

Fotó: Wikipédia

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.