Természetes hajápolás

A környezettudatos életmód egyik jelentős szempontja a környezetkímélő és vegyszermentes kozmetikumok használata. Nem minden esetben egyszerű azonban tájékozódni a termékek széles választékában és az összetevők megbízhatóságát illetően.

A parabének hatékony baktérium- és gombaölő képességük, valamint olcsóságuk miatt népszerű tartósítószerek a kozmetikai iparban. A bőr ugyan jól tűri őket, azonban számos kutatás bizonyította, hogy befolyásolhatják az ösztrogénszintet és többek között mellrákot is okozhatnak, így sok cég elpártolt használatuktól.

Az ipari használat mellett a dioxán számos kozmetikai termék összetevője, főleg a jól habosodó samponok és tusfürdők esetében találkozhatunk vele. A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége szerint az 1,4-dioxán potenciálisan rákkeltő anyagnak minősülhet. Mivel ezt még csak gyanúként említik, tulajdonképpen semmilyen szabály nem írja elő, hogy felsorolják a termékek összetevői között, így nehéz megállapítani, hogy egy adott sampon tartalmazza vagy sem. A Head&Shoulders például, amely a világ elsőszámú samponjaként reklámozza magát, rengeteg szintetikus anyagot tartalmaz: ugyan elutasítja a parabének használatát, azonban összetevői között nem nyilatkozik az 1,4-dioxánról.

Az egészségre jelentett potenciális veszélyen túl a dioxánnal szennyezett vizet rendkívül nehéz tisztítani (ennek lehetőségeiről az Európai Vegyianyag-ügynökség végez kutatásokat), így jelentős veszélyt jelenthet a környezet számára egyaránt (az ipari dioxán-kibocsátás sokkal nagyobb szennyezéssel jár, mint a kozmetikai termékek használata).

Az egyik legbiztosabb módszer a vegyszermentességre az otthon elkészített természetes sampon használata. Többféle gyorsan megvalósítható házi recept közül választhatunk, amelyekhez rendkívül egyszerű összetevők szükségesek, legyen az szódabikarbóna, tojás, citrom, különféle illóolajak vagy éppen a környezetbarátok körében népszerű növényi termés, a mosódió.

A természetes alapanyagokból készített kozmetikai termékek már a boltokban is kaphatóak: környezetkímélő és etikus mivoltjukat a rajtuk feltüntetett minősítések bizonyítják (Cruelty Free International; Vegan Society; Palm Oil Free; Ethical Buying; Fairtrade stb.). Ugyanakkor az öko összetevők mellett az is fontos lehet számunkra, hogy milyen csomagolásban kínálják a kereskedők a termékeket, különösen ha szeretnénk elköteleződni a környezetkímélő vásárlás mellett.

Számos alternatíva létezik, amelyek segítségével a zero waste életmód jegyében tudatosan elkerülhető a csomagolással járó pazarlás (Naked Packaging). Magyarországon például van olyan sampon, amelyet újratölthető flakonokban lehet megvásárolni, de a célnak talán a legmegfelelőbb a szilárd sampon, amely két flakon folyékony samponnak felel meg, és használat után nem marad semmi utána, teljesen elfogy. Utóbbit, valamint a samponszappanokat számos kézműves hazai bolt polcain is megtalálhatjuk.

Azok számára pedig, akik szívesebben vásárolnak a hozzájuk legközelebb lévő bevásárlóközpontban, kiváló alternatívának bizonyulhatnak a nemzetközi népszerűségnek örvendő környezetbarát kozmetikai üzletek, hiszen ezek a cégek határozottan elköteleződnek az etikusság és a környezettudatosság legtöbb szempontja mellett. Mégis érdemes szem előtt tartani, hogy ezek az üzletek nem csak kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak: például számos szintetikus színezék és illatanyag biztosítja a termékek hatékonyabb eladását.

Nikolaidu Fédra Daphne

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.