Source https://www.brecorder.com/2018/11/03/450409/study-finds-clear-evidence-between-mobile-phone-radiation-and-cancer/

Veszélyes-e a mobil: a 2G-n és 3G-n mobilozó hím patkányok rákot kaptak

Egy patkánykísérlet egyértelmű összefüggést talált a magas dózisú rádiósugárzás és daganatok kialakulása között. A besugárzott hím patkányok 5-7%-ánál alakult ki a szívükben daganat, 3%-uknál agydaganat, míg a nem mobilozó patkányoknál ez a probléma egyáltalán nem jelentkezett. A kísérletekben akkora sugárzást használtak, amely az ember esetében csak ott jelentkezik, ahol a mobilt tartja, de az állatok egész testükön ekkora és ennél négyszer nagyobb dózisnak tették két éven át napi 9 órában.

Az egereknél és nőstény patkányoknál nem volt teljesen egyértelmű, hogy akik rákot kaptak, a sugárzás miatt kapták-e. Meglepő módon a besugárzott hím patkányok átlagéletkora nőtt, valószínűleg összefüggésben azzal, hogy az egyébként gyakori veseproblémák nem jelentkeztek náluk.

Ugyanakkor az egereknél és patkányoknál is a DNS-ükben a sugárzás elváltozásokat okozott, ami rákhoz vezethet.

A kísérlet az indulásakor korszerű 2G és 3G technológiákat szimulált, mely jelentősen eltér a ma használt 4G-től. Az eredmények mostanra készültek el. Még nem készültek kísérletek a wifi, a ma elterjedt 4G és jövőbeli, 4G-től teljesen eltérő jellegű technológiát használó 5G technológiákhoz.

A kísérletet az amerikai National Toxicology Program keretében végezték, 30 millió dolláros (kb. 9 milliárd Ft) költségvetéssel.

A tanulmány itt érhető el.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.