sdr

Sohasem pihen a kutyák agya

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói családi kutyák vizsgálatával keresték a választ olyan kérdésekre, hogy miért tartják az agy különböző területei a kapcsolatot, még ha az látszólag pihen. A kutatás az epilepszia vagy az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlás jobb megismerését is segítheti a jövőben. A kutatási eredményekről szóló tanulmány a Scientific Reports tudományos lapban jelent meg októberben.

A vizsgálathoz családi, azaz nem munkakutyákat képeztek ki, hogy mozdulatlanul feküdjenek az MR vizsgáló csőben, hogy a nyugalmi agyműködésüket vizsgálják.

A kutatásban 22 különböző korú és fajtájú kutya vett részt a gazdáikkal. Az állatokat az ELTE-n készítették fel, akik jutalomfalatért cserébe szívesen feküdtek az MR vizsgáló alá. A módszer egyébként teljesen ártalmatlan volt a résztvevők egészségére. 

A nyugalmi hálózatok vizsgálatakor a résztvevőknek semmiféle ingert nem játszanak le a mérés ideje alatt, és nem is kell semmit csinálniuk. Lényegében zavartalanul fekszenek, míg az MR készülék képek sorozatát készíti  agyuk működéséről.

Szabó Dóra, a kutatás vezetője szerint úgy kell elképzelni az elemzést, mintha több villogó karácsonyi égősort fotóznának azzal a céllal, hogy megtudják, melyik lámpa melyik füzérhez tartozik.

Meghallgatható:

Borítókép: Dr. Kubinyi Enikő, ELTE Etológiai Tanszék / https://ng.hu/

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.