Dallamok szárnyán az ELTE Eötvös Művészeti Együttessel

Kovács László karnaggyal és művészeti vezetővel, valamint Láng Bernadett együttesi koordinátorral, kórustaggal beszélgetett Rácz Anna. Az ELTE Eötvös Művészeti Együttesének Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara 1948-ban illetve 1957-ben kezdte meg működését az ELTE-n. Rendszeres résztvevői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, sokat vendégszerepelnek külföldön, eddig három lemezen és kilenc CD-n működtek közre. Több hazai szerző írt és ajánlott már számukra zeneművet. Változatos repertoárjukkal mindig maradandó élményt nyújtanak közönségüknek. Arról is beszélgetünk, hogy az együttes közösségként is remekül működik, szóba kerül a tagfelvétel módja, a próbák és előadások fontos élményei, és az is, hogy milyen szerepet tölt be a kortárs zene az együttes életében. A közelgő novemberi és karácsonyi, valamint a még kissé távolabb lévő, de annál izgalmasabb repertoárral rendelkező márciusi koncertről is beszélgetünk.

Meghallgatható mixcloudon:

Hangtárunkból letölthető:

A beszélgetésben Orbán György A Lux aeterna című művét hallhatjuk, amelyet Baross Gábor, az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar alapítójának emlékére írt 2009-ben.

A szerző így nyilatkozott a műről: Az »Örök Fény« a gyászmise, a rekviem utolsó előtti tétele (»Az örök világosság fényeskedjék nekik, Uram. Adj, Uram, örök nyugodalmat nekik…«). A zene oldott fúgaszerűen bontakozik ki. Van benne két momentum, ami idézet, és Baross Gábor munkásságának pilléreit idézi föl: Kodályét és Bartókét.”

Orbán György, Lux aeterna című szerzeményét az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar szólaltatta meg. A zenemű 2014-ben jelent meg, a Hungaroton gondozásában, a New Directions című kiadványon Oláh Kálmán és Tóth Péter szerzeményei mellett.

Fotó: ELTE Eötvös Művészeti Együttes

Műsorvezető: Rácz Anna

Technikai munkatárs: Jamriskó Tamás

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.