Élőben jelentkeztünk az EFOTT-ról!

2018-ban az Első Pesti Egyetemi Rádió is aktív résztvevője volt az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának, ugyanis július 12-15. között minden nap élőben jelentkeztünk a fesztiválról. Az ELTE-n működő rádió kitelepülésének mi sem lehetett volna alkalmasabb időpont erre mint az idei év, amikor az egyetem volt a rendezvény házigazdája. Összefoglalónkban fesztiválos élményeink legjobb pillanataiból szemezgetünk.

Július 11-én délután a stáb megérkezett a kiszemelt desztinációhoz, Velencére. A kiscsapat számára néhány ellenőrző kapu természetesen nem jelenthetett akadályt, hiszen sajtósok vagyunk. Sofőrünk ellentmondást nem tűrően ismertette a biztonságiakkal a tényt, és pár pillanat múlva már a Civil Téren találtuk magunkat. Már csak egyetlen problémánk akadt: valahogy vissza is kellene tudnunk jutni a fesztivál területére ha kimegyünk, ehhez viszont karszalagra volt szükség. Az első utunkba eső információs pontnál meg is kérdeztük, hol vehetjük át a karszalagokat, ahol először nem is értették pontosan, miért kérdezünk ilyesmit annak ellenére, hogy már bent voltunk. Noha a fesztivál területét a következő napokban el nem nagyon hagytuk, megnyugtathatunk mindenkit, a karszalagokat, és természetesen az elmaradhatatlan sajtós passokat átvettük.

Július 12-én reggel elindult az élő adás a helyszínről. A reggeli műsorsávban szó esett a vegán étkezésről. Hódi Virág és jómagam a Vegan Love étterem tulajdonosaival beszélgettünk, akik többek közt meséltek arról, mint s hogyan tértek át vegán étrendre és életmódra. A beszélgetés végén meg is kóstolhattunk egy-egy fogást a kínálatukból. Számomra, aki még életemben nem kóstoltam vegán hot dogot, meglepő élmény volt megtapasztalni, hogy ez ízre és állagra nem sokban különbözött egy hagyományos hot dogtól, persze összetételében már annál inkább. A délutáni műsorsávban Paulusz Kristóf zenei műsora mellett hallható volt foci rovat is, a nap lezárásaként pedig a különböző tudatmódosító szerek kerültek a beszélgetés fókuszába. Előző este ugyanis a következő kérdést tettük fel a fesztiválozóknak, „Véleményetek szerint Isten hogyan vélekedhet a drogfogyasztásról?”. Munteán Erik és Bánhidi Bálint diskurzusukban többek közt a válaszokra reflektáltak.

Az ezt követő napon Gyógysör című reggeli műsorunkban Pelczer Dániel vendége a Fatal Error zenekar volt, majd pedig Mató Janó kollégánkkal kínáltak fesztivál túlélő tippeket, jótanácsokat. Délután beszéltünk állatvédelemről, környezetvédelemről. Vendégeink voltak még a Jobbik és az LMP ifjúsági szervezeteinek képviselői, Szalai Szabolcs (Lehet Más a Jövő) és Farkas Gergely (Jobbik Ifjúsági Tagozat).

Végezetül pedig a nap végén Dietrich Kata mesélt nekünk az Erasmus Student Networkről, majd pedig a fesztiválokon felmerülő jogi kérdésekről kérdeztük Simon Tamást a Joghallgatók Önképző Szervezetének (JÖSz) tagját. A délutáni műsort a backstage-ben készült interjúkkal zártuk. Beszélgettünk DJ Kecskével, a FISH! zenekarral, és a Bëlga együttessel.

A szombat reggelt egy különleges interjúval kezdtük, melyben egy látássérült fényképésszel ismerkedhettünk meg. Valamennyien csak ámultunk, amikor megtudtuk, hogy a Civil Tér egyik standjánál található kisebb fotókiállításon látható különleges arányossággal és finomsággal megkomponált fényképek az ő munkái.
Ezt követően szó esett még reggeli műsorunkban a digitális átalakulásról, a negyedik ipari forradalomról, utána pedig az EIT Digital képviselőjével, Málnay Barnabással beszélgettünk, akinek a segítségével megismerkedhettünk a szervezet tevékenységével és képzéseikkel.
Délutáni műsorunkban, a Kajakómában vendégünk volt a Perjátszó Kör képviselője, Dorka. A különleges színjátszó kör alkotói híres pereket állítanak színpadra és játszanak el. Ezt követően a Politológus Műhely elnökével, Nánási Leventével hallhattatok beszélgetést. Folytatódott sorozatunk, melyben politikai pártok ifjúsági szervezeteit hívtuk meg, ezúttal Rónai Sándor, a Demokratikus Magyarországért (a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének ) képviselőjével valamint Nacsa Lőriccel az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselőjével beszélgettünk. Zenekari blokkunkban pedig a Konyha zenekarral, Beck Zolival, a 30Y frontemberével, valamint a Prosectura zenekarral hallhattatok interjút.

Esterházy Pétertől a popcornos moziig és Star Warsig. Ezt a kört futottuk be beszélgetésünk során reggeli műsorunkban vasárnap. Délutáni műsorsávunk meglehetősen sűrűnek ígérkezett, ugyanis 13:00 órától a Fidelitas és a Societas politikai ifjúsági szervezetek képviselőivel hallhattatok vitát. Baczkó Norbertet és Kelemen Lászlót hívtuk el. A vitára szánt adásidő meglehetősen, mintegy fél órával kitolódott, ugyanis időközben parázsvita alakult ki. Nagy öröm volt azt tapasztalni, hogy időközben hallgatók is bekapcsolódtak kérdezőként a beszélgetésbe.
Ezt követően ismét volt foci rovat, majd vendégünk volt Teleki Lóránt, akinek segítségével a Joghallgatók Önképző Szervezetének tevékenységével ismerkedhettünk meg.
Molnár Réka kollégánknak köszönhetően kint volt velünk aznap a fesztiválon Dióssy D. Ákos zenész is (aki többek közt a Kispál és a Borz billentyűse volt), akivel egy órás interjút hallhattatok élőben. Zenekari blokkunkban pedig Schoblocher Barbarával, a Blahalouisiana énekesnőjével hallhattatok beszélgetést, valamint a Lóci játszik zenekarral, és a USEME formációval.

Azt gondolom, a mögöttünk álló napok a stáb valamennyi tagjának igen intenzív és mozgalmas időszakot jelentettek. Mindeközben azonban talán elkezdett összekovácsolódni egy csapat, baráti társaság.

Azt reméljük, hogy hallgatóinknak legalább akkora élményt jelentett vagy fog jelenteni (azoknak akik utólag hallgatják vissza) mint számunkra.

Ezúton is köszönjük Hargitai Henrik Tanár Úr, és Triszt Kapitány támogatását. A technikai segítséget Szilágyi Zolinak köszönjük! Továbbá nem jöhetett volna létre a kitelepülés egy olyan lelkes és elhivatott csapat nélkül, amelyet Molnár Réka, Hódi Virág, Bánhidi Bálint, Pelczer Dániel, Munteán Erik, Mató Janó, Paulusz Kristóf alkottak.

A magam részéről pedig remélem, hogy jövőre is részese lehetek egy ilyen klassz csapatnak.

Készültünk nektek egy „bónusz trackkel” is. Itt közöljük a Péterfy Borival készült interjút, amelyet a fesztivál utolsó napján készítettünk, és amelyet eddig nem hallhattatok.

Az interjú IDE kattintva meghallgatható!

Ne feledjétek, hogy a fesztiválon készült hanganyagainkat megtaláljátok az EPER Mixcloud oldalán.

Kazinczy Bálint

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.