A kiadók szembeszáltak a ResearchGate platformmal, tanulmányok millióit kívánják letörölni az oldalról

Forrás: solutions.researchgate.net
Forrás: solutions.researchgate.net

Akadémiai kiadók egy csoportja szerint szerzői jogokat sért a ResearchGate weboldal, mivel olyan tartalmat is engedélyez, mely a szerzői jog által védett, írja riportjában Times Higher Education. Ezért követelik, hogy az oldal letörölje a tartalmának közel 40%-át. Tavaly október óta már el is távolítottak közel másfél millió feltöltött tanulmányt.

A ResearchGate egy díjmentes közösségi internetes oldal, ahol kutatók megoszthatják saját tanulmányaikat és kapcsolatba léphetnek egymással. A kiadók szerint a ResearchGate nem ellenőrzi megfelelően a feltöltött kutatásokat, ami miatt felkerülhet jogvédett tartalom. A feltöltött anyagok legtöbbje az adott tanulmány preprint változata, ami valójában a kézirat. Ezzel a kutatónak jogában áll rendelkezni. Azonban az oldal nem felelős abban az esetben, amikor a kutató a kész cikket tölti fel.

A kutatókon kívül egyetemi hallgatók is feltölthetnek tanulmányokat, illetve le is tölthetnek akár szakdolgozatukhoz.

Korábban a kiadók a Sci-Hub weboldal ellen léptek fel hasonlóan. A ResearchGate-tel ellentétben viszont a Sci-Hub célja, hogy kikerülje a kiadók fizetőfalait és ingyen letölthetővé tegye a tudományos publikációkat.

Kovács Olivér

 

 

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.