Miért Finnország a legboldogabb ország?

2006 WINTER OLYMPIC GAMES, TURIN, ITALY - 21 FEB 2006
forrás: alternet.org

Az ENSZ éves boldogság-felmérése alapján, ami azt vizsgálja, melyik ország a legboldogabb, idén, 2018-ban Finnország kapta az első helyet.

A felmérés során 156 ország boldogsági szintjét vizsgálták, ehhez figyelembe vették az ország GDP-jét, a szociális támogatásokat, a várható élettartamot, a társadalmi szabadságot és a korrupció mértékét.

A lista első 10 helyezettje az előző 2 évben semmit sem változott, csak a pozíciójuk más: Finnország tavaly még az 5. volt, az első helyről Norvégiát taszította le.

Az idei felmérés azt is figyelembe vette, hogy milyen a bevándorlók életminősége az egyes országokban: hogyan élnek, hogy tudnak elhelyezkedni a helyi munkaerőpiacon. Ebből a szempontból is Finnország győzedelmeskedett.

Az El País nevű spanyol online lap írt egy listát arról, miért lehet még Finnország a legboldogabb ország. Ebben megállapították, hogy a finneknél nincsenek nagy társadalmi különbségek, sőt, sohasem voltak, az oktatási rendszerük kiváló, a várható élettartam 82 év – tehát jó az egészségügyi helyzet, a rendőrség kicsi, a közbiztonság mégis jó és Európában Finnország rendelkezik a legnagyobb erdős területtel.

A listán Magyarország a 69. helyen szerepel, előttünk közvetlenül Türkmenisztán, mögöttünk Líbia áll.

 

Horog Vanda

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.